Újabb váratlan fordulat történt a milliárdosok űrversenyében

Blue Origin, New Shepard
This handout photograph obtained courtesy of Blue Origin in an undisclosed date and place shows the New Shepard booster. The two companies leading the pack in the pursuit of space tourism say they are just months away from their first out-of-this-world passenger flights -- though neither has set a firm date. Virgin Galactic, founded by British billionaire Richard Branson, and Blue Origin, by Amazon creator Jeff Bezos, are racing to be the first to finish their tests -- with both companies using radically different technology. / AFP PHOTO / BLUE ORIGIN / HO / With AFP Story by Ivan COURONNE: First space tourist flights could come in 2019 == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / BLUE ORIGIN " / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == /
Vágólapra másolva!
Tovább fokozódik a milliárdosok űrversenye. Jeff Bezos ugyanis hétfőn közölte, lényegében 2 milliárd dollárt fizetne a NASA-nak, ha az amerikai Űrhajózási Hivatal megbízza a cégét, a Blue Origint, hogy olyan űrhajót fejlesszen, amellyel embereket lehet küldeni a Holdra.
Vágólapra másolva!

Nincs megállás a milliárdosok űrversenyében. Jeff Bezos ugyanis hétfőn közölte, 2 milliárd dollárt fizetne a NASA-nak a költségek fedezésére, ha az amerikai Űrhajózási Hivatal az ő vállalatát, a Blue Origint bízza meg azzal, hogy olyan űrhajót fejlesszen, amellyel ismét embert lehet küldeni a Holdra – írja a The Guardian.

Ezzel Bezos nyílt kihívást intézett Elon Musk űrcégével (SpaceX) szemben. A NASA ugyanis áprilisban a SpaceX-szel kötött egy 2,9 milliárd dolláros szerződést, amelynek értelmében Musk cége épít a Holdra szálláshoz megfelelő űrhajót 2024-ig.

Az Artemis program keretén belül 1972 óta először küldene embert a Holdra a NASA.

Ráadásul a Blue Origin pályázatát a NASA vissza is utasította. Bezos cége olyan vállalatokkal pályázott partnerségben, mint a Lockheed Martin, a Northrop Grumman, valamint a Draper.
Bezos 2 milliárd dolláros felajánlása pedig azért is fontos, mert a NASA akkor az elbírálás során részben a szűk költségvetésére hivatkozott, vagyis kiemelték, hogy kormányzati szervként erősen figyelembe kell venniük a megvalósítás anyagi feltételeit is.

Jeff Bezos cége újult lendülettel küldene embert a Holdra Forrás: AFP/Blue Origin

Az Amazon és a Blue Origin alapítója most a NASA-nak írt levelében közölte,

2 milliárd dollárig teljes egészében hajlandó lenne állni a projekt költségeit, vagyis lemondana a kormányzati kifizetésekről.

Cserébe a Blue Origin egy határozott, fix áras szerződést szeretne kötni az Űrhivatallal, miközben fedezné a teljes rendszerfejlesztést, sőt az itt felmerülő költségtúllépéseket is.

A NASA szóvivője közölte, megkapták Bezos levelét, azonban egyelőre nem kívánják azt kommentálni. Részben azért, mert a Blue Origin hivatalos panaszt tett a NASA ellen az illetékes kormányzati szervnél, mivel Bezos cége úgy vélte, az Űrhivatal igazságtalan előnyben részesítette a SpaceX-et, amikor lehetővé tette számára az árazás felülvizsgálatát az említett pályázatnál.

A hivatalos vizsgálat várhatóan augusztus elején zárul majd le, de iparági szereplők szerint nagyon valószínűtlen, hogy a Blue Origin számára kedvező döntés szülessen.

A SpaceX szóvivője közben nem kommentálta a Bezos leveléről szóló híreket.

Jól látszik tehát, hogy a milliárdosok űrversenye csak fokozódni fog a következő időszakban. Ha pedig azt nézzük, hogy Bezos és Musk jelenleg a világ első és harmadik leggazdagabb embere, akkor gyanítható, hogy hatalmas összegek fognak még repkedni a levegőben a következő években.