Jól láthatóan a hajánál fogva előrángatott ügyeket vesznek elő Brüsszelben, érveknek ezeket nem nevezném, de világos az üzenet: mindaddig, amíg a pedofiltörvény érvényben van, addig RRF-forrást (Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) nem kapunk, azonban ez nem baj, mivel a magyar gazdaság van abban az állapotában, hogy ezen uniós források nélkül is dinamikusan tudjon növekedni, meglegyen az 5,5 százalékos növekedés az idei év végére – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban.

Minden idők legsikeresebb első félévét zártuk, gazdaságtörténeti rekordot döntöttünk a beruházásösztönzés szempontjából. 330 beruházásról kötött megállapodást a beruházásösztönzéssel foglalkozó ügynökség, ezek 3,7 milliárd euró, majdnem 1200 milliárd forintnyi volument képviselnek, és 7600 új munkahelyet is jelentenek  – 

mondta Szijjártó Péter a Portfoliónak. A külgazdasági-és külügyminiszter szerint tavaly a válság ellenére annak köszönhettük a kedvező számokat, hogy a rendkívüli időszakra reflektálva beruházásösztönzési rendszert indítottak el. Az volt a megállapodás a vállalatokkal, hogy kifizettük a kapacitásbővítés vagy technológiafejlesztés felét, majd harmadát, ha nem bocsátottak el senkit, ez 270 ezer munkahely megvédését jelentette – ismertette.

Szijjártó Péter: . Idén minden idők legmagasabb exportjára számítunk, 110-112 milliárd eurós nagyságrendreForrás: MTI/Bruzák Noémi

Az idei év első négy hónapjának adataiból is kiolvasható, hogy nagyon könnyen exportrekordot dönthet a magyar gazdaság: 2014 óta minden évben megdőlt a nemzetgazdasági rekord, az utóbbi négy évben már 100 milliárd euró felett volt, sőt, még tavaly is ezen összeg fölött alakult, amikor a világkereskedelme 9 százalékkal visszaesett. Idén minden idők legmagasabb exportjára számítunk, 110-112 milliárd eurós nagyságrendre,

amely azt jelentené, hogy továbbra is tudjuk tartania a 33-34. pozíciónkat az országok rangsorában az export értéket tekintve – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a helyzet most az, hogy gyakorlatilag mindenben megállapodtunk korábban, majd a pedofil- és gyermekvédelmi törvény elfogadása után rúgtak fel mindent Brüsszelben. Jól láthatóan a hajánál fogva előrángatott ügyeket vesznek elő, érveknek ezeket nem nevezném, de világos az üzenet: mindaddig, amíg a pedofiltörvény érvényben van, addig RRF-forrást (Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) nem kapunk, azonban ez nem baj, mivel a magyar gazdaság van abban az állapotában, hogy ezen uniós források nélkül is dinamikusan tudjon növekedni, meglegyen az 5,5 százalékos növekedés az idei év végére.

Ha most engednénk Brüsszelnek, akkor egy következő ügy kerülne előtérbe, így ne gondoljuk, hogy a törvény visszavonásával vége lenne – mondta a miniszter. Brüsszelnek alapvetően azzal van problémája, hogy Magyarországon egy stabil, biztos parlamenti és társadalmi háttérrel rendelkező egypárti kormányzás zajlik, amely gyakorlatilag rendkívül nehézzé teszi az eredményes külső beavatkozás lehetőségét – tette hozzá.