Szijjártó Péter: Újabb rekord dőlhet meg a magyar gazdaságban

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. június 10. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Agrosprint Mezőgazdasági és Ipari Termékforgalmazó Zrt. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. június 10-én. A vállalat Nyírlugoson és Karcagon hajt végre fejlesztéseket, amelyek következtében Magyarország legnagyobb fagyasztott zöldség- és gyümölcsfeldolgozó kapacitása jön létre, ami európai összevetésben a legnagyobb a gyorsfagyasztott csemegekukorica feldolgozást jelenti. A 14,5 milliárd forintos beruházással 110 munkahely jön létre a két településen, mindehhez a kormány 6 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Jól láthatóan a hajánál fogva előrángatott ügyeket vesznek elő Brüsszelben, érveknek ezeket nem nevezném, de világos az üzenet: mindaddig, amíg a pedofiltörvény érvényben van, addig RRF-forrást (Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) nem kapunk, azonban ez nem baj, mivel a magyar gazdaság van abban az állapotában, hogy ezen uniós források nélkül is dinamikusan tudjon növekedni, meglegyen az 5,5 százalékos növekedés az idei év végére – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban.
Vágólapra másolva!

mondta Szijjártó Péter a Portfoliónak. A külgazdasági-és külügyminiszter szerint tavaly a válság ellenére annak köszönhettük a kedvező számokat, hogy a rendkívüli időszakra reflektálva beruházásösztönzési rendszert indítottak el. Az volt a megállapodás a vállalatokkal, hogy kifizettük a kapacitásbővítés vagy technológiafejlesztés felét, majd harmadát, ha nem bocsátottak el senkit, ez 270 ezer munkahely megvédését jelentette – ismertette.

Szijjártó Péter: . Idén minden idők legmagasabb exportjára számítunk, 110-112 milliárd eurós nagyságrendre Forrás: MTI/Bruzák Noémi

amely azt jelentené, hogy továbbra is tudjuk tartania a 33-34. pozíciónkat az országok rangsorában az export értéket tekintve – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a helyzet most az, hogy gyakorlatilag mindenben megállapodtunk korábban, majd a pedofil- és gyermekvédelmi törvény elfogadása után rúgtak fel mindent Brüsszelben.

Ha most engednénk Brüsszelnek, akkor egy következő ügy kerülne előtérbe, így ne gondoljuk, hogy a törvény visszavonásával vége lenne – mondta a miniszter. Brüsszelnek alapvetően azzal van problémája, hogy Magyarországon egy stabil, biztos parlamenti és társadalmi háttérrel rendelkező egypárti kormányzás zajlik, amely gyakorlatilag rendkívül nehézzé teszi az eredményes külső beavatkozás lehetőségét – tette hozzá.