2020-ban Kambodzsa aranykivitele a 2019-es esztendőhöz képest 676 százalékkal, körülbelül 3 milliárd dollárra (911 milliárd forint) nőtt - jelentette legutóbbi tanulmányában az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB). Szakértők szerint azonban szó sincs tényleges növekedésről, csupán arról, hogy ami eddig illegális csatornákon keresztül áramlott ki az országból, az a múlt évben már legális formában került a külpiacokra.

A meghökkentő statisztikai növekedés oka azonban nem egy újonnan felfedezett, termékeny aranybánya, vagy a hirtelen megugró nemesfémkereslet, sokkal inkább az eddig nagyarányú illegális aranykereskedelem kifehérítése. Kambodzsa évek óta az aranycsempészet egyik fellegvárának számít, és egyes források szerint a csempészek évente dollármilliárdos értékben szállítják a nemesfémet Vietnámba.Az arany vásárlása Szingapúrban, az ázsiai aranypiac központjában történik, majd innen juttatják azt illegálisan Kambodzsába. A végső cél pedig Vietnám, ahol hatalmas népszerűségnek örvend az arany, különösen a növekvő középosztály körében, akik ebben keresnek fedezetet a jegybank ingadozó pénznemével, a donggal szemben. 

Soha nem látott mértékben sikerült visszaszorítani a kambodzsai aranycsempészetetForrás: AFP/Diptendu Dutta

Ugyan a vietnámi hatóságok már évek óta próbálták visszaszorítani a kambodzsai aranycsempészetet, az igazi áttörést tavaly a járvány miatti határellenőrzés bevezetése hozta el. A helyi kormány egy neve elhallgatását kérő forrása szerint a 2020-as hatalmas exportemelkedés annak volt köszönhető, hogy Hanoi szigorú határkorlátozásai szinte lehetetlenné tették az illegális kereskedelmet. Így a tavalyi aranyexport tulajdonképpen nem több az azt megelőző évekénél, csupán a számok eddig nem jelentek meg a minisztériumi nyilvántartásokban.

Mivel a Covid-19 sokkal szigorúbb határellenőrzést eredményezett, ezáltal lényegesen kockázatosabbá vált az aranyat bőröndökbe rejtve átcsempészni a határon, ezért ezeket a "szállítmányokat" be kellett jelenteni a kambodzsai hatóságoknak - mondta el a forrás.

Kambodzsa gazdaságának jelentős bevételi forrása a rizstermelés és a turizmus, ez utóbbi azonban az összeomlás szélére került a pandémia alattForrás: AFP/Hemis.fr/Soularue

Mivel a csempészett aranyat eddig nem regisztrálták a helyi vám- és pénzügyminisztériumnál, így a kambodzsai exportőrök nem fizettek adót és vámot, ami évente dollármilliós bevételektől fosztotta meg az államkasszát.

Ráadásul nem csupán az arany volt az egyetlen árucikk, amelynek exportstatisztikái jelentős fellendülésről árulkodtak a tavalyi évben. 2020 első félévében mintegy 1,3 milliárd dollár (395 milliárd forint) bevétel keletkezett az ékszerek és drágakövek nemzetközi piacra történő exportjából; ugyanez a mutató a hivatalos adatok szerint 2019-ben csak valamivel több mint 415 millió dollár (126 milliárd forint) volt. Az elemzők szerint ez az erőteljes növekedés szintén a kambodzsai-vietnámi határon bevezetett korlátozásoknak tudható be, ami a világjárvány közepette megnehezítette a Vietnámba irányuló illegális exportot. A nemesfémexportból befolyó megemelkedett állami bevétel ugyanakkor életmentő volt Kambodzsa számára, amelynek turisztikai ágazata szinte összeomlott a pandémiás időszak alatt.