Különös dolgok történnek az aranycsempészet egyik fellegvárában

Horizontal
Seized gold bars and Indian currency are displayed, after three people including two Nepalis were arrested for allegedly trying to smuggle the bounty from Nepal, in Siliguri on February 18, 2016. AFP PHOTO / Diptendu DUTTA (Photo by DIPTENDU DUTTA / AFP)
Vágólapra másolva!
2020-ban Kambodzsa aranykivitele a 2019-es esztendőhöz képest 676 százalékkal, körülbelül 3 milliárd dollárra (911 milliárd forint) nőtt - jelentette legutóbbi tanulmányában az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB). Szakértők szerint azonban szó sincs tényleges növekedésről, csupán arról, hogy ami eddig illegális csatornákon keresztül áramlott ki az országból, az a múlt évben már legális formában került a külpiacokra.
Vágólapra másolva!

A meghökkentő statisztikai növekedés oka azonban nem egy újonnan felfedezett, termékeny aranybánya, vagy a hirtelen megugró nemesfémkereslet, sokkal inkább az eddig nagyarányú illegális aranykereskedelem kifehérítése.

Kambodzsa évek óta az aranycsempészet egyik fellegvárának számít, és egyes források szerint a csempészek évente dollármilliárdos értékben szállítják a nemesfémet Vietnámba.

Az arany vásárlása Szingapúrban, az ázsiai aranypiac központjában történik, majd innen juttatják azt illegálisan Kambodzsába. A végső cél pedig Vietnám, ahol hatalmas népszerűségnek örvend az arany, különösen a növekvő középosztály körében, akik ebben keresnek fedezetet a jegybank ingadozó pénznemével, a donggal szemben.

Soha nem látott mértékben sikerült visszaszorítani a kambodzsai aranycsempészetet Forrás: AFP/Diptendu Dutta

Ugyan a vietnámi hatóságok már évek óta próbálták visszaszorítani a kambodzsai aranycsempészetet, az igazi áttörést tavaly a járvány miatti határellenőrzés bevezetése hozta el. A helyi kormány egy neve elhallgatását kérő forrása szerint a 2020-as hatalmas exportemelkedés annak volt köszönhető, hogy Hanoi szigorú határkorlátozásai szinte lehetetlenné tették az illegális kereskedelmet. Így a tavalyi aranyexport tulajdonképpen nem több az azt megelőző évekénél, csupán a számok eddig nem jelentek meg a minisztériumi nyilvántartásokban.

- mondta el a forrás.

Kambodzsa gazdaságának jelentős bevételi forrása a rizstermelés és a turizmus, ez utóbbi azonban az összeomlás szélére került a pandémia alatt Forrás: AFP/Hemis.fr/Soularue

Mivel a csempészett aranyat eddig nem regisztrálták a helyi vám- és pénzügyminisztériumnál, így a kambodzsai exportőrök nem fizettek adót és vámot, ami évente dollármilliós bevételektől fosztotta meg az államkasszát.

Ráadásul nem csupán az arany volt az egyetlen árucikk, amelynek exportstatisztikái jelentős fellendülésről árulkodtak a tavalyi évben. 2020 első félévében mintegy 1,3 milliárd dollár (395 milliárd forint) bevétel keletkezett az ékszerek és drágakövek nemzetközi piacra történő exportjából; ugyanez a mutató a hivatalos adatok szerint 2019-ben csak valamivel több mint 415 millió dollár (126 milliárd forint) volt. Az elemzők szerint ez az erőteljes növekedés szintén a kambodzsai-vietnámi határon bevezetett korlátozásoknak tudható be, ami a világjárvány közepette megnehezítette a Vietnámba irányuló illegális exportot. A nemesfémexportból befolyó megemelkedett állami bevétel ugyanakkor életmentő volt Kambodzsa számára, amelynek turisztikai ágazata szinte összeomlott a pandémiás időszak alatt.