Hamarosan ez lesz a világ legkeresettebb gyümölcse

Mashed Mashed avocado appetizer avocado background bio brown close-up core cut delicious diet dieting eating exotic food fresh freshness fruit gourmet green half health healthy ingredient lifestyle market nature nutrition organic peel pieces plant portion
Avokádó
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021–2030 jelentése szerint az avokádó 2030-ig a világon a legkeresettebb egzotikus gyümölcs lesz. Akkor várhatóan 12 millió tonna lesz az összes termés, amiből 3,9 millió tonnányi kerül exportra. Ez több mint amennyit mangóból és ananászból forgalmaznak. A részletekről a Magyarmezőgazdaság.hu számolt be.
Vágólapra másolva!

Az avokádó globális exportja a magas ára miatt 2030-ig elérheti a 8,2 milliárd dollárt is, ami azt jelenti, hogy

ez lesz a gyümölcskereskedelem legértékesebb terméke.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

Ma a világ legnagyobb avokádótermelője- és exportőre Mexikó,

ahol a közeljövőben várhatóan 5,2 százalékkal több termést takarítanak majd be. Az USA-ban ugyanis, ami Mexikó legfontosabb exportpiaca, már most robbanásszerűen megnőtt ennek az egzotikus gyümölcsnek a kereslete.

A jelentés szerint az Egyesült Államok mellett az Európai Unió lesz a második legnagyobb felvásárló, de Kínában és a Közel-Keleten is mutatkozik már az érdeklődés. A kereslet ilyen megugrása mögött az is kulcstényező lehet, hogy az avokádó rendkívül jó hatással van az egészségre.