Hatalmas a tét: így hódítja meg Kína a globális videójátékipart

e sport, e-sport, esport, elektronikus sport, verseny, számítógép, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedekben az amerikai és japán videójátékgyártók uralták az iparágat. Most azonban új és igen komoly kihívót kaptak a kínai technológiai óriások személyében. A kínai társaságok ugyanis lendületesen terjeszkednek a világban, és sorra vásárolják fel a jelentős stúdiókat.
Vágólapra másolva!

A következő évek valószínűleg igen komoly izgalmakat és változásokat hoznak majd a globális videójáték-szektorban. A kínai technológiai óriások ugyanis egyre komolyabban veszélyeztetik az amerikai és japán vállalatok dominanciáját, ráadásul sorra vásárolják föl a nagy nemzetközi játékstúdiókat.

Mindez pedig nem csupán a tulajdonviszonyok átalakulását jelenti. A kínai cégek ugyanis a játékgyártók fókuszát is átállíthatják.

Jó példa erre, hogy Kínában például hatalmas számban vannak jelen női játékosok (mintegy 500 millió fős piacról van szó), vagyis például a „női fókuszú" játékfejlesztések egyre nagyobb hangsúlyt kaphatnak

– mondta az egyik játékipari szakértő a CNBC-nek.

Emellett a kínai kulturális közeg is sokkal erősebben jelenhet meg a jövőben a játékszektorban, de olyan fejlesztések is nagyobb szerepet kaphatnak, mint például a kínai digitális jüan. Vagy például más, kínai fejlesztésű technológiai platformok (mint a TikTok) kapcsolhatók össze a játékokkal.

Mindazonáltal a legtöbb elemző nem számít arra, hogy a kínai iparági terjeszkedés alapvetően alakítaná át a nyugati piacot. Ez ugyanis az érintett kínai vállalatoknak sem lenne jó üzlet.

Ezek a társaságok ugyanis pont azért vásárolnak fel nyugati fejlesztőket, mert a nyugati piacon szeretnének nyereséget elérni.

Vagyis nem valószínű, hogy megéri nekik olyan mély átalakításokat előidézni, amelyek ronthatnák a játékok eladási esélyeit a nyugati piacokon. Vagyis feltehetőleg arról lesz szó, hogy a kínai cégeknek kell alkalmazkodniuk a nyugati piacokhoz, ha oda belépnek.

A kínai cégek alapvetően alakítják át a globális videójátékipart Forrás: Shutterstock

Ez azonban nem gátolja meg az olyan óriásokat, mint a Tencent, hogy nyugaton terjeszkedjenek. A világ legnagyobb videójátékgyártójának számító kínai gigász épp nemrég jelentette be, hogy 1,26 milliárd dollárért megszerzi a brit székhelyű Sumo játékfejlesztőt.

Ráadásul sokszor a kínai üzletekkel kapcsolatos aggodalmak is eltúlzottak, ami épp azt a véleményt erősíti, hogy a kínai cégek szervesen igyekeznek bekapcsolódni a nyugati piaci körforgásba. Amikor például a Tencent 2019-ben 150 millió dollárt fektetett a világ egyik legnépszerűbb fórumoldalának számító Redditbe, sok felhasználó attól tartott, hogy esetleg korlátozások jöhetnek az oldalon. Ezzel szemben ennek azóta sincs semmi nyoma.

Emellett azt is érdemes hangsúlyozni, hogy a nyugati cégeknek is nagyon jó üzlet lehet a kínai terjeszkedés. Kína ugyanis világelső a videójátékosok számában, amivel óriási fogyasztói piacnak számít.

Az amerikai és európai cégek tehát gyakran pont azért fogadnak el befektetéseket kínai vállalatoktól, mert így törvényesen partnerségre léphetnek velük, továbbá könnyebben és hatékonyabban elérhetik a kínai fogyasztókat.

Összességében az látszik tehát, hogy a kínai óriásvállalatok biztosan meghatározó szereplők lesznek a jövőben a videójáték-szektorban, és jelenleg úgy tűnik, ebből mindenki tud majd profitálni – a cégek és a játékosok egyaránt.