Rekordmagasságba emelkedett, megközelítette a 4,7 millió főt a foglalkoztatottak száma – közölte Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, még a járvány előtt, 2019-ben sem dolgoztak annyian hazánkban, mint idén júniusban.

A Központi Statisztikai Hivatal adatközlése szerint az előző hónaphoz képest 85 ezer, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 98 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás. Az egy évvel korábbi szinthez mérve 2021. második negyedévében a hazai elsődleges munkaerőpiacon 76 ezer fővel bővült, 4 millió 450 ezer fölé emelkedett a létszám. A rendszerváltoztatás óta nem dolgoztak még ilyen sokan Magyarországon.

A magyar munkaerőpiac megerősödve került ki a koronavírus-járvány hullámaiból. Az ágazatok közötti jelentős munkaerő-áramlás nyertesei az infokommunikáció, a tudományos tevékenység, az építőipar és a pénzügyi ágazat. A járvány kedvezőtlen hatásait eredményesen és jól célzottan mérsékelték a kormány intézkedései, többek között a bértámogatási és munkahely-teremtési programok, az adókedvezmények vagy a hitelmoratórium.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkáraForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bodó Sándor kifejtette:
Ígéretünkhöz híven nemcsak pótolni tudtuk a vírusválságban megszűnt munkahelyeket, hanem minden korábbinál magasabb szintre növeltük a foglalkoztatást."

Hozzátette: "A magyar emberekkel összefogva 2010 óta rendkívüli eredményeket értünk el a munkaalapú társadalom és gazdaság kiépítésében. A közösen kivívott sikerek a vírusválságban is fenntarthatónak bizonyultak, Magyarország európai összevetésben kimagasló foglalkoztatási adatokat produkál 2021-ben. A járványhelyzet a bérek emelkedésében nem okozott érdemi megtorpanást, a hazai reálkeresetek 100 hónapja megszakítás nélkül növekednek."