Szijjártó Péter a kereskedelmi kapcsolatokról tárgyal Tatárföldön

szijjártó péter
Vágólapra másolva!
A Tatár Köztársaság miniszterelnökével tárgyal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyiminiszter a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról Kazanyban.
Vágólapra másolva!

A miniszter a Facebookon közzétett videójában arról beszélt, hogy tavaly a teljes kereskedelmi forgalom 300 millió dollár volt Magyarország és a Tatár Köztársaság között, ez idén már 70 százalékkal nőtt,

Szijjártó Péter elmondta, hogy

Tatárföld Oroszországon belül a második legjelentősebb kereskedelmi partnerünk, a Mol nemzetközi üzleti törekvéseinek egyik fő helyszíne.

Emellett a magyar gyógyszeripari termékek iránt is nagy a kereslet, az élőállatexport pedig megduplázódott az elmúlt időszakban.

A részletekről elmondta, hogy a Mol és Tatnyefty tatár olaj- és földgázipari társaság nemrég megkezdete egy közös gumibitumengyár építését.

A több mint 4 milliárd forint értékű beruházáshoz 2 milliárd forintot ad a magyar kormány.

Hangsúlyozta, hogy a Mol a vegyipari tevékenységét is elkezdete erősíteni annak érdekében, hogy az új világgazdasági korszakban a nemzetközi pozícióját erősíteni tudja és ennek az egyik fő helyszíne Tatárföld.

A Tatnyefttyel több olyan nemzetközi együttműködést is folytat a Mol, amely általa kidolgozott, kifejezetten nagy hozzáadott értékű, magas technológiai színvonalú vegyipari megoldásokat alkalmaz annak érdekében, hogy a kőolajmezőkön a kitermelést fel tudják gyorsítani és hatékonyabbá tudják tenni - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Tatárföldön található a világ hetedik legnagyobb kőolajmezője, ahol közösen próbálják ki a Mol új technológiáját.