Ütemterv szerint haladnak a diósgyőri vár felújítási munkálatai, amelynek során páratlan megoldásokat alkalmaznak a projekt résztvevői.

A 12,7 milliárd forintos beruházás az Épkar Zrt. és az FK Raszter Zrt. kivitelezésével, és jelentős mértékben a Cemix Hungary Kft. termékeivel valósul meg. A fejlesztésről a kivitelező és a gyártó cég segítségével tájékozódott a Magyarépítők.huJelenleg a vár statikai megerősítése, a külső vár falazási munkálatai, valamint a belső vár építést megelőző bontása zajlik.  

A külső vár falazásával a terv szerinti ütemben haladnak. Ugyanakkor a vár udvarán a toronypárok földszinti része már elkészült, a kazamata szinten már a körbejárható 1. emeleti teraszokat építik. A vár szinte teljes kerületén megtörtént az állványzat elhelyezése a bontási és építési munkálatokhoz.

A képre kattintva galéria nyílik, amelyben megtekintheti a diósgyőri vár felújításának jelenlegi állását:

Így nyeri vissza eredeti formáját a diósgyőri várForrás: REGON MEDIA ZRT./Dernovics Tamas

Még ebben a hónapban megkezdődik a vár faragott köveinek beépítése, ami igazán korhű jelleget kölcsönöz majd a várnak.  Megközelítőleg napi 150-170 szakember dolgozik a munkaterületen, ez a létszám a későbbiekben tovább bővül majd a belépő szakiparok által. Ebből adódóan kiemelt figyelmet kell fordítani a munkanemek közötti pontos ütemezésre.

Ebben a hónapban megindul a belső vár tornyainak és falainak eredeti magasságára emelése, majd a tetőszerkezet fogadására készülnek elő. Az újonnan megtervezett külső konyhában kialakításra került a búbos kemence, amely a jövőben számtalan közösségi program számára ad lehetőséget.

A külső várrészben befejeződnek a bontási feladatok, és a kazamata szint felölti régi formáját, illetve funkcióját, ami a látogatók számára betekintést ad a régi időkbe. 

Ez egy olyan projekt - mondják a kivitelezők -, amelynek minden munkaterületen töltött napján érezni lehet magát a történelmet. 

A diósgyőri vár átfogó újjáépítése nem csupán a kivitelező, hanem a termékeket biztosító gyártó vállalat szemszögéből is különleges projekt. A teljes rekonstrukcióhoz nem kevesebb mint 2500 tonnát építenek be a Cemix MM 3 Trassz falazó habarcsból, ami nem egy szokványos mennyiség.

A természetes kövekből épülő várfalak miatt a megszokott portlandcement kötőanyagú termékek egyébként szóba sem jöhettek. Törekedve a korhűségre, csakis klasszikus mész-trassz kötőanyagú habarcs alkalmazása lehetséges. A receptúra módosításával egy egyedileg gyártott habarcs került kialakításra, ami az esztétikai igényeknek is megfelel.