Célba ért a világkereskedelem tengeri mumusa

Az Ever Given
Vágólapra másolva!
Megérkezett eredeti céljához a világ egyik legnagyobb teherhajója, az Ever Given, mely idén márciusban hat napra blokkolta a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalát, az egyiptomi Szuezi-csatornát.
Vágólapra másolva!

A Business Insider beszámolója szerint, az óriási konténerhajó megérkezett Rotterdam kikötőjébe, eredeti úti céljához, és sikeresen lehorgonyzott az Európa legnagyobb teherkikötőjének számító létesítmény ECT Delta termináljában. A Reuters ehhez hozzáteszi, hogy a hajó szállítámányának lerakodása várhatóan augusztus 3-ig tart majd, mielőtt az óriás újra kifut a tengerre, hogy Felixstowe-ba, Angliába hajózzon át.

Az Ever Givenről készült korábbi felvétel Forrás: kees torn/commons.wikimedia.org

A hajó a világ egyik legnagyobb konténerszállítója, nevét főként onnan ismerte meg a világ, hogy március 23-án több körülmény szerencsétlen együttállásának következtében, az erős szélben keresztbefordult a Szuezi-csatornán.

Ezzel hat napra megbénította a csatorna forgalmát, jelentős fennakadásokat és többletköltségeket okozva a tengeri kereskedelemben érdekelt szereplőknek.

A Szuezi-csatorna a világ egyik legfontosabb tengerhajózási útvonala, egyben a legrövidebb tengeri összeköttetés lehetőségét teremti meg Európa és Ázsia között.

A globális hajóforgalom mintegy 15 százaléka halad át a mesterségesen kialakított átjárón.

A 400 méter hosszú hajó - a csatorna működését felügyelő hatóság, a hajó tulajdonosa és a biztosítótársaság között zajló hosszadalmas egyezkedést követően - július 7-én hagyta el Egyiptomot. A felek nem hozták nyilvánosságra a kártérítés összegét, amelyet a tulajdonos vállalat fizet Egyiptomnak a tavaszi incidens nyomán.