Megdöbbentő eredménnyel zárult a folyékony mosószerek tesztelése

reklám, mosás, mosópor, Sas
Vágólapra másolva!
Döbbenetes eredményt hozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált vegyipari laboratóriumának összehasonlító vizsgálata. A folyékony mosószerek közül az a termék bizonyult a legjobb minőségűnek, amellyel a legkevésbé gazdaságoshoz képest kilencvenhárom forintot spórolhatunk meg minden mosáson. A termékteszt magyar csoportgyőztesének összesített pontszámát a mosóporok közül is csak egy kihívó, a foltokkal szemben legkíméletlenebb tudta valamivel felülmúlni.
Vágólapra másolva!

A labor a kereskedelmi forgalomban kapható, fehér ruhákhoz ajánlott mosószerek közül vizsgált tíz folyékonyat és tíz mosóport. A termékek összetételét a címkén olvasható tájékoztatással vetették egybe. A minőségi ellenőrzés során pedig a tisztítási hatékonyságot vizsgálták.

A szakemberek megmérték a mosószerek felületaktív-anyag- és oxigénalapú fehérítőszer-tartalmát, amely minden esetben belefért a csomagoláson feltüntetett értékhatárokba. Egyforma fehér textilmintákat kávéval, fűszerpaprikás olajjal, spenóttal és meggylével koszoltak össze, majd 24 órás száradás után automata mosógéppel, 40 °C-on mostak ki.

A legismertebb, drágább termékek kevésbé teljesítettek jól a mesterségesen létrehozott szennyeződések eltávolításában.

A foltok eltüntetésében egy illatszerbolt-hálózat saját márkás mosópora volt a leghatékonyabb. Az összesített pontszámban szoros másodikként végzett folyékony mosószert jó teljesítménye mellett legalacsonyabb ára repítette az élmezőnybe.

Illusztráció Forrás: Origo

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta:

A teszteléssel a minisztérium abban is segít a fogyasztóknak, hogy az ár-érték arányt figyelembe véve tudatosabb, pénztárcájukat kímélő döntést hozhassanak vásárlásaik során- tette hozzá a szakember.

A Fogyasztóvédelmi Portálon böngészhető eredmények alapján a fehér vagy világos színű, foltokkal szennyezett textíliák tisztításához érdemesebb lehet por alakú, fehérítő hatású mosószert választani. Általános, zsíros szennyeződésű ruhák esetén kíméletesek és hatékonyak a folyékony készítmények, tette közzé az eredményeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.