A Rosstat adatai szerint Oroszország átlagosan napi 10,36 millió hordó kőolajat termelt 2021 január-májusában, míg az átlagos amerikai kitermelés napi 11,10 millió hordó volt. Szaúd-Arábia a napi átlagos 8,27 millió hordó kőolaj kitermelésével a harmadik helyre csúszott vissza.

2021 első öt hónapjában Oroszország teljes exportjának 41,3 százalékát tette ki az olaj, ugyanakkor kivitele az előző jelentési időszakhoz képest 16,9 százalékkal csökkent, mintegy 50,8 millió tonnára. Az ország idén összesen 212,3 millió tonna kőolajat termelt, ami éves szinten 6,2 százalékos csökkenést jelent. 

A Prirazlomnaya tengeri olajtermelő platform az orosz Pechora-tengeren láthatóForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sergey Anisimov

Az elemzők szerint ugyanakkor az elkövetkező hónapokban valószínűsíthető, hogy Oroszország olajkitermelése növekedni fog. Ennek oka a
megnövekedett kereslet és a Covid-19-világjárvány utáni világgazdasági fellendülés. A közelmúltban az olajárak hároméves csúcsot értek el, ezért az OPEC tagállamai megállapodtak abban, hogy augusztusban megnövelik a napi olajkitermelést.

Az OPEC + országok, köztük Oroszország, Mexikó, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein, augusztustól napi 400.000 hordóval növelik a termelést és ezt fokozatosan emelik majd, amíg a világjárvány időszakában visszaesett termelés teljesen vissza nem áll.