Senkinek nem kell már az arany?

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
Az idei első félévben az arany iránti globális kereslet 10 százalékkal maradt el a tavalyi első félévben mérttől. Eközben a nemesfém árfolyama szintén közel 10 százalékkal gyengült. A befektetők elkezdtek lemondani az aranyról?
Vágólapra másolva!

Különös mozgást mutat az arany az elmúlt hónapokban. Miközben az idei első félévben a nemesfém iránti kereslet 10 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest, ugyanekkor az árfolyam 9,9 százalékkal csökkent.

Ennél is látványosabb, hogy az aranyban utazó tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) iránti kereslet egészen 90 százalékkal zuhant az idei második negyedévben

– idézi a 24/7 Wall St. a World Gold Council (WGC) adatait. Ha az idei első félév egészét nézzük, akkor az arany ETF-ekből nagyjából 129,3 tonnát vontak ki.

Ráadásul az elmúlt 12 évben ez csupán a harmadik olyan időszak volt, amikor az aranyalapú ETF-ek nettó kivonást szenvedtek el. Összevetésképpen, 2020 első félévében a beáramlás rekordot döntött, 731,2 tonnával.

Ha azonban a teljes ETF piacot nézzük, akkor az idei év kiemelten erős lehet, akár meg is dőlhet a tavalyi rekord. Az idei első félévben ugyanis az iparág teljes tőkebeáramlása már 473 milliárd dollár volt, ami megközelíti a tavalyi év egészében mért 500 milliárd dolláros szintet.

Nem csillog túl fényesen az arany a piacon Forrás: Shutterstock

Mindez pedig fölveti a kérdést, hogy mi történik az arannyal, ha a befektetői étvágy ilyen jelentős.
A megoldás valószínűleg több szempont együtteséből áll össze. Az egyik, hogy az ETF-ek teljes tőkebeáramlását elnézve, az látszik, hogy a részvénylapú befektetések dominálnak. Vagyis valószínűleg megnőtt a kockázati étvágy a piacokon, ami tipikusan visszafogja az arany iránti keresletet. A nemesfém ugyanis hagyományosan menedékeszköznek számít.

A másik megközelítés szerint a bitcoin és a kriptovaluták egyre inkább veszik át az arany szerepét az inflációtól védett eszközök piacán.

Ezt bizonyítja, hogy a bitcoin iránti kereslet idén elképesztő ütemben nőtt. Azonban itt fontos látni, hogy a kriptovaluták árfolyamai még mindig hatalmas kilengésekre képesek, vagyis sokak számára ezek inkább kockázatos eszközöknek számítanak.

Mindazonáltal az elemzők jelentős része azzal számol, hogy az arany a következő időszakban erősödni fog. Legalábbis jelenleg minden ebbe az irányba mutat.

Egyfelől a nemesfém kitermelési költségei még mindig magasak, másfelől pedig a globálisan emelkedő infláció ugyancsak az arany felé hajthatja a befektetőket.

Az tehát biztos, hogy izgalmas hónapok jöhetnek az aranypiacon, és közben azt is érdemes lesz figyelni, hogy a kriptovaluták hogyan teljesítenek.