A bérek a járvány legnehezebb időszakában is emelkedtek Magyarországon

Bodó Sándor, államtitkár
Budapest, 2020. november 3. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára expozét tart a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról, támogatásokról, valamint a foglalkoztatás-felügyeletről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Magyarországon a bérek a koronavírus-járvány legnehezebb időszakában is emelkedtek, ezt támasztja alá, hogy az év első öt hónapjában a bruttó átlagkereset 426 600 forint volt, ami 9,4 százalékos növekedés éves összevetésben - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkozástatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán a KSH legfrissebb adataira reagálva.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal pénteki közlése szerint májusban 8,2 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest. A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 431.600 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 287.000 forint volt.

Bodó Sándor hozzátette,

a béremelkedések hátterében főként az áll, hogy 2010-óta a minimálbér 73.500 forintról, 167.400 forintra, a garantált bérminimum 89.500 forintról, 219 ezer forintra nőtt.

A minimálbér és a garantált bérminimum pedig a többi bért is felfelé tolta. Mindez mögött kormányzati döntések állnak, hiszen a munkaadókat terhelő járulékok folyamatosan csökkenek.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A béremelkedés folytatásához a jövőben új kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek új impulzust, új lendületet adnak, erről szól a mostani nemzeti konzultáció is, amelyben kérdés, hogy mi legyen a minimálbérrel és a garantált bérminimummal.

- mondta Bodó Sándor.