Amennyiben a világ kormányai és vállalatai meg akarják valósítani a nettó nullás károsanyag-kibocsátási tervet 2050-re, annak elképesztő beruházásigénye lesz a következő évtizedekben. Egy friss számítás szerint ez szinte csillagászati összeg elköltését vonná maga után.

A világnak összesen akár 173 ezer milliárd dollár értékű beruházásra is szüksége lehet ahhoz, hogy megvalósítsa az államok és a vállalatok nettó nullás károsanyag-kibocsátási tervét 2050-ig – írja az Oilprice.com a BloombergNEF friss jelentése alapján. 

Ez azonban csak a legmagasabb szám a becslésben, az optimistább forgatókönyv szerint elég lehet akár "csak" 93 ezer milliárd dollárnyi beruházás is a következő 30 évben a cél eléréséhez. 

Bárhogy is, mindkettő elképesztő összeg, ráadásul nagyon komplex beruházásokra lenne szükség. Nem véletlen, hogy a kutatás kiemeli, igencsak bizonytalan út áll a világ előtt a nettó nullás emisszió felé.

A BNEF számításai szerint a világgazdaságnak nagyjából meg kellene dupláznia az éves beruházásait a cél eléréséhez. Vagyis az éves beruházási ütemnek a jelenlegi 1700 milliárd dollár körüli szintről fel kellene mennie átlagosan évi 3,1-5,8 ezer milliárd dollárra a következő három évtizedben.

Óriási összegeket kellene beruházásokra fordítani a klímacélok eléréséhezForrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhao Ge

A jelentés kiemelte, a mostani évtized kritikusan fontos lesz a klímaváltozás korlátozásában.  Vagyis a következő években akár el is dőlhet, hogy egyáltalán lesz-e esély elérni a párizsi klímaegyezmény céljait.

Az elemzések jelenleg úgy kalkulálnak, hogy ha az egyezmény célkitűzései alapján a világ el akarja érni, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 2 Celsius-fokot, akkor minimálisan 30-40 ezer milliárd dollár értékű beruházásra van szükség. Ezeket a beruházásokat elsősorban olyan kiemelt területeken kell végrehajtani, mint az energiarendszerek átalakítása, illetve egyes ágazatok (például az acél- és cementgyártás) dekarbonizációja. 

A jelentés azonban azt is hangsúlyozta, hogy a hatalmas költségek mellett a beruházások óriási üzleti lehetőségeket is jelentenek majd.  Vagyis számos iparágban komoly átalakulások várhatók, de ezek izgalmas új lehetőségeket jelentenek a vállalatok és a befektetők számára is.