A luxemburgi nemzeti adatvédelmi bizottság szerint a személyes adatok kezelése tekintetében az Amazon nem felelt meg az európai általános adatvédelmi rendeletnek (GDPR), ezért a céget 746 millió eurós (266,3 milliárd forint) bírsággal sújtotta.

A bírságot két hete szabta ki a luxemburgi adatvédelmi szabályozó szerv (CNPD), és egyúttal elrendelte az Amazon erre vonatkozó üzleti gyakorlatának felülvizsgálatát is.

Az Amazon, amelynek európai központja Luxemburgban van, tagadta, hogy bármiféle olyan szabálysértés történt volna, amely sértené a GDPR szabályait.

Ügyfeleink információinak és bizalmának fenntartása a legfontosabb prioritás" - mondta az Amazon szóvivője a CNBC-nek.

Nem történt adatsértés, és egyetlen ügyféladatot sem adtak ki harmadik félnek" - tették hozzá.

A cég határozottan nem ért egyet a CNPD döntésével, és fellebbezést helyezett kilátásba.

A képen az Amazon logója látható a cég egy franciaországi logisztikai központjának bejárati részénForrás: AFP/Denis Charlet

A CNPD vizsgálata még 2018 -ban kezdődött, miután a francia La Quadrature du Net adatvédelmi jogvédő csoport feljelentést tett az Amazon ellen.

Míg a bírság első hallásra hatalmasnak tűnhet, a cég pénzügyeiben viszonylag aprócska tételnek számít, tekintve, hogy az Amazon bevétele éves szinten 27 százalékkal, 113,08 milliárd dollárra (34 ezer milliárd forint) nőtt.