Gigantikus méretű úszó naperőmű épülhet a világ egy távoli pontján

Világbajnok méretű úszó naperőmű épülhet Indonéziában
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapok történései azt mutatják, hogy már abban az Indonéziában is elkezdődött a megújuló energiaforrásokra való átállás, amely eddig lemaradónak számított ezen a téren. Az év elején egy nagy naperőmű építését jelentette be a kormány az ország keleti részén, most pedig a szingapúri székhelyű Sunseap jelentett be egy olyan gigantikus méretű indonéziai beruházást, amely elkészülte után a világ legnagyobb vízen lebegő erőműve lehet.
Vágólapra másolva!

A cég Villanyautósok.hu által idézett sajtóközleménye szerint a Sunseap és Batam szigetének fejlesztésekért felelős hatósága aláírt egy egyetértési megállapodást, amely szerint

a Sunseap a batami Duriangkang víztározón fog felépíteni egy 2,2 gigawattos (GW) úszó naperőművet, amely 1600 hektárt fog felölelni, és nemcsak a vízre telepített naperőművek között lesz a legnagyobb, hanem még a szárazföldiek között is a második helyet foglalná el.

Az erőmű várható éves termelését 2,6 terrawattórára (TWh) becsülik, és terveznek mellé egy gigantikus méretű, 4 GWh-s akkumulátort is. A napi átlagos termelés tehát 7 GWh körül várható, melynek az akkumulátor képes lehet a felét eltárolni, és a nap folyamán szükség szerint visszatáplálni a hálózatba.

Óriási méretű úszó naperőmű épülhet Indonéziában Forrás: Sunseap

A megtermelt áramot részben a 2 millió lakosú szigeten használhatják fel, részben pedig a 30 kilométerre lévő Szingapúrba exportálhatják egy tenger alatti kábel segítségével.

Indonézia éves áramtermelése 275 TWh, ennek közel 1 százalékát tenné ki ez az egyetlen beruházás, ami a tervek szerint 2024-re valósulhat meg.

A Sunseap Szingapúr vezető naperőműves cége, amely 168 megawattnyi naperőművet üzemeltet a városállam épületein, de Vietnámban, Kambodzsában, Kínában, Tajvanon, Japánban, Thaiföldön, és Malajziában is épít, vagy működtet naperőműveket.