Hamarosan az eddigi legnagyobb elektromos autóbusz-beszerzés valósulhat meg Magyarországon

STEINER Attila
Budapest, 2021. április 28. Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára felszólal az Egyes törvényeknek a megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdításáról szóló irányelvvel összefüggő módosításáról című törvény általános vitájának előterjesztői zárszavában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Megszületett a döntés a Zöld busz program első, elektromos meghajtású buszok beszerzésére és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére benyújtott pályázatairól, így hamarosan az eddigi legnagyobb elektromos autóbusz-beszerzés valósulhat meg Magyarországon - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

A minisztérium pénteki közleménye szerint ezzel új korszak nyílik a zöld közlekedésben, hiszen több nagyváros buszállományának összetétele alakul át. A városi buszflották megújítása a klíma- és természetvédelmi célok elérése mellett a szolgáltatási színvonal növelésével és a légszennyezés nagyarányú mérséklésével a városi életminőség javításához is hozzájárul.

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként, 2020 novemberében elindított pályázati felhívás keretében önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, illetve ezek konzorciumai nyújthattak be pályázatot önjáró trolibuszok, elektromos autóbuszok beszerzésére, valamint töltőinfrastruktúra kialakításának támogatására az Innovációs és Technológiai Minisztérium által felügyelt Zöld Busz Projektirodához - emlékeztet az ITM közleménye.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az államtitkár kiemelte:

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a benyújtott pályázatok igénye jelentősen meghaladta az eredetileg tervezett 4,2 milliárd forintos keretösszeget, így a Zöld busz program projektirányító bizottság az elérhető támogatás növeléséről döntött és jóváhagyta a beérkezett, összesen 18,37 milliárd forintnyi igényt.

A kedvezményezett városok és közszolgáltatók részére a támogatási szerződések megkötése és a támogatási összegek kifizetése augusztusban megkezdődik, így 123 elektromos autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése történhet meg a közeljövőben. Emellett hamarosan új pályázat nyílik, amely a Zöld busz program még több városra való kiterjesztésére biztosít lehetőséget - zárja közleményét az ITM.