Két nagy gazdaság is visszatért a járvány előtti szintre

Russian and U.S. banknotes Washington HORIZONTAL ruble banknote one dollar thousand ruble SQUARE FORMAT

rubel dollár
2776941 01/21/2016 Russian and U.S. banknotes. Vladimir Trefilov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Az amerikai és az orosz gazdaság is visszatért a koronavírus-járvány előtti szintekre – ez derül ki a legfrissebb GDP-adatokból.
Vágólapra másolva!

Az amerikai gazdaság visszatért a koronavírus-járvány előtti szintre, noha a legfrissebb GDP-növekedési száma alulmúlta az elemzői várakozásokat. Az USA bruttó hazai összterméke ugyanis 6,5 százalékkal bővült (éves alapon) a júniusban véget ért három hónapban.

Jóllehet ez kedvezőbb az első három hónap (felülvizsgált) 6,3 százalékos növekedéséhez képest, azonban messze alulmúlja az elemzők által várt 8,3 százalékot

– írja a The Guardian.

Az viszont mindenképpen kedvező a világ legnagyobb gazdasága számára, hogy az inflációval korrigált GDP visszatért a 2019-es szintre. Az amerikai talpra állás azt követően jött, hogy az ország gazdasága 3,4 százalékkal zsugorodott 2020-ban. Ez némileg kedvezőbb a korábban becsült 3,5 százalékos csökkenéshez képest, azonban még így is a legnagyobb zuhanás volt 1946 óta.

Az amerikai és az orosz gazdaság is talpra állt a járvány előtti szintekre Forrás: Shutterstock

Mindeközben az is kiderült, hogy

júniusban az orosz gazdaságnak is sikerült visszatérnie a járvány előtti szintre, köszönhetően az éves alapú 8,5 százalékos GDP-növekedésnek.

Az orosz GDP ezzel (éves alapon) 4,6 százalékkal bővült az idei első félévben, felülmúlva ezzel az elemzői várakozásokat – írja az RT.com.

A második negyedévben pedig a GDP 10,1 százalékkal erősödött 2020 azonos időszakához képest, míg 2019 második negyedévéhez viszonyítva 1,5 százalékos volt az emelkedés

– közölte az orosz Gazdasági Minisztérium.

A múlt hónapban egyébként a minisztérium 3,8 százalékra emelte meg a 2021-es növekedési várakozását a korábban várt 2, 9 százalékról. Ezzel az orosz gazdaság 2012 óta nem látott növekedési ütemet produkálhat.