Az Afrikai Fejlesztési Bankcsoport igazgatótanácsa 4,25 millió dolláros (1,2 milliárd forint) kölcsönt hagyott jóvá Lesotho számára, annak érdekében, hogy olyan digitális adószolgáltatásokat nyújtson, beleértve az e-adózást és az e-fizetést, amelyek szélesítik az ország adóalapját és növelik az állam bevételeit.

A Lesothói Királyságot Dél-Afrika Svájcának is nevezik, és egyike a világ azon három országának - San Marino és a Vatikán mellett -, amelynek teljes területe egy másik állam határain belül fekszik. 

Lesothót minden oldalról a Dél-afrikai Köztársaság veszi körül, és a hegyi királyság területén fekszik a világ legmagasabban működő gyémántbányájaForrás: AFP/Michele Spatari

Az Afrikai Fejlesztési Alapból származó forrásokat e-adózási, e-fizetési és e-számlázó szoftverek beszerzésére, valamint a pénzintézetek és a mobilpénz-szolgáltatók e-fizetési rendszerekbe történő integrálására használják fel. A Lesothói Adó Modernizációs Projekt egy, már 2017 novemberében jóváhagyott Lesotho -i adókorszerűsítési program folytatása, amelyhez az Afrikai Fejlesztési Bankcsoport akkor 7,09 millió dollár (2.1 milliárd forint) finanszírozást biztosított. 

A jogi és intézményi adóbehajtási kereteket is konszolidálni kívánó projekt az adófizetők, valamint a Lesotho -i Adóhatóság javát szolgálja. A tervek szerint Lesotho a reformokkal, a járvány helyi gazdaságra gyakorolt negatív hatása ellenére is megkétszerezheti kormányzati bevételeit.