Júniusban ismét rekordösszegű lakáshitelt folyósítottak a hitelintézetek Magyarországon – derül ki az MNB adataiból. A személyi kölcsönök volumene is nőtt az előző hónaphoz képest, amivel áttörték a válság előtti szintet, a babaváró hitel pedig 50 milliárd forint felett teljesített.

136,35 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a hitelintézetek júniusban, ezzel idén már negyedszer dőlt meg a havi folyósítási rekord – derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből. A júniusi volumen pontosan a duplája annak, mint amennyit egy évvel ezelőtt, 2020 júniusában helyeztek ki a bankok.
A lakáshitel kihelyezés negyedik hónapja folyamatosan rekordot dönt, a júniusi folyósításiösszeg messze meghaladta a járvány előtti eredményeket is" – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

Az újonnan kihelyezett személyi kölcsönök volumene tovább növekedett, júniusban megközelítette az 50 milliárd forintot - ezzel beérte a két évvel ezelőtti, 2019. júniusi eredményt, a tavaly júniusi kihelyezést pedig majdnem meg is duplázta. A babaváró hitelből 52,65 milliárd forintot vettek fel a fiatal házaspárok, közel négymilliárd forinttal meghaladva a májusi volument.

Soha nem költöttek még ennyit lakáscélra a magyarok: 136,35 milliárd forint fogyott lakáshitelből

Március óta minden hónapban rekordot döntött a lakáshitel kihelyezés: májusban már meghaladta a 120 milliárd forintot, júniusban pedig elérte a 136,35 milliárd forintot. Így január óta már közel 600 milliárd forintnál jár a lakáshitel folyósítás, 2020-ban ugyanehhez az értékhez hat helyett nyolc hónapra volt szükség.

Forrás: MNB

A személyi kölcsönök is kapaszkodnak, elérték a járvány előtti szintet

Megközelítette az 50 milliárd forintot a kihelyezett személyi kölcsönök volumene júniusban, 47,71 milliárd forintot folyósítottak a bankok – ez ötmilliárd forinttal haladta meg a májusi szintet, a tavaly júniusi 24,37 milliárd forintos eredményt pedig majdnem sikerült megduplázni. A 47,71 milliárdos kihelyezéssel 2019 júniusának – azaz a járvány előtti utolsó június – 47,23 milliárd forintos folyósítását sikerült meghaladni, a pandémia előtti utolsó néhány hónap szintjét pedig áttörni.

Forrás: MNB

Újra 50 milliárd forint felett a babaváró hitel

Májushoz képest emelkedett a kihelyezett babaváró hitelek összege is, júniusban 52,65 milliárd forint fogyott belőle, ezzel az év második legjobb hónapját hozta az állami támogatás miatt kamatmentes törlesztéssel igényelhető kölcsön.

Forrás: MNB

A program 2019. júliusi indulása óta már 1378 milliárd forintot folyósítottak a hitelintézetek az igénylőknek, áll a Bank360.hu közleményében.