Elkezdődött a budapesti Kútvölgyi Kórház toronyépület homlokzatának teljes korszerűsítése. A beruházás során 11 ezer négyzetméternyi homlokzat újulhat meg 11 milliárd forintból. A tervek szerint az első ütem befejezése 2022 első felére várható.

A létesítményen évekkel ezelőtt megkezdték és részlegesen eltávolították a homlokzati burkolatot, amit most folytatnak a kivitelezők. Ezzel párhuzamosan egy külön projekt keretében sor kerül a belső felújításra is - írja a nagyszabású felújítási munkálatokról a Magyarépítők.hu.

A maradék bontási munka elkészültével a szakemberek megerősítik a falszerkezetet, majd új hőszigetelést alakítanak ki, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, végül pedig kiépítik az új szerelt homlokzatot. A projekt generálkivitelezője a B+N Referencia Zrt., az állványozást pedig Layher termékekkel a Stabil Építő Kft. végzi.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat a Kútvölgyi Kórház külső rekonstrukciójáról:

A szakemberek egy 34 méter magas, közel 120 tonna súlyú állványrendszert építettek kiForrás: Layher Kft.

A homlokzati állvány tervezését a kivitelező szakemberek a Layher Kft. mérnökeinek segítségével valósították meg. A sok kiugró épületrész és a helyszíni geometriai adottságok miatt egyedi igényekre szabva kellett megtervezni az állványzatot. Egy modern állványtervezési technológiát használva LiDar szkennerrel beszkennelték az épületet, ez alapján pedig elkészült az épület 3D-s pontfelhője, amire pontosan rá tudták tervezni az állványzatot a LayPlan Suite tervező szoftver segítségével.

Az állványozó csapat egy 34 méter magas, közel 120 tonna súlyú állványrendszert épített ki, amely az épület A-, B-, C- és D szárnyát érintette teljes homlokzati felületen.

Egyedi megoldásokat is ki kellett alakítani, ugyanis az épület körül angolaknák találhatók, amelyek csak korlátozottan terhelhetők. Így ezt a problémát többnyire rácsos tartós kiváltással oldották meg a szakemberek.