Mutatjuk, hol lesznek kiemelt adóellenőrzések a héten

Egyszerűsített havi bevallást kínál az adóhatóság az átalányadózóknak
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a 31. héten.
Vágólapra másolva!

Kiemelt ellenőrzési témakörök

Balaton környéki ellenőrzések

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai augusztusban összehangoltan ellenőrzik a Balaton környéki települések kereskedőit és szolgáltatóit.

Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket és szolgáltatást nyújtókat érintik.

A NAV a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint a jövedéki kiskereskedők működését vizsgálja.

Kivás adózók ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai májustól folyamatosan ellenőrzik a kivás adózókat. A NAV munkatársai elsősorban a foglalkoztatottak után érvényesíthető kedvezményeket, az elhatárolt veszteséget, illetve az új beruházások elszámolását vizsgálják.

Operatív ellenőrzések

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai az alábbi helyszínen és időpontban ellenőrzik az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét és az alkalmazottak bejelentését:

  • augusztus 2-án (hétfőn) Szankon.

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai júliusban és augusztusban a megye strandjain, fürdőiben és a turisták által látogatott helyeken is ellenőriznek. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Emellett augusztusban a zöldség- és gyümölcs-kiskereskedőket szintén ellenőrzik.

Az adóellenőrök elsősorban a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését vizsgálják, továbbá nyomon követik a bevételek alakulását is.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai augusztus 2. és 8. között

  • kedden Pécsett, a Csontváry utcai üzletekben,
  • csütörtökön Komlón, a piacon értékesítőknél,
  • pénteken pedig Pécsett, a Magyarürögi úti üzletekben ellenőriznek.

Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is.

A megye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését és a foglalkoztatás egyéb szabályainak betartását ellenőrzik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 5-én az ónodi országos kirakodóvásáron ellenőrzik a nyugta- és számlaadást és a foglalkoztatottak bejelentését a kereskedőknél, vendéglátóknál és szolgáltatóknál.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága munkatársai augusztus 2. és 6. között a budapesti strandokon működő gazdálkodókat ellenőrzik.

A revizorok elsősorban a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgéppel kapcsolatos jogszabályi előírások betartását, valamint a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Emellett az adó- és vámigazgatóság munkatársai ebben a hónapban is ellenőrzik a régió székhelyszolgáltatóinak címeire bejelentkezett adózókat és azokat a vállalkozásokat, amik székhelyüket az ország más területéről helyezték át.

Észak-Budapest

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság munkatársai hétvégenként a budapesti strandokon, rendezvényeken és a turisták által látogatott helyeken ellenőriznek. Az adóellenőrök elsősorban a vendéglátóhelyeket, személyszállítókat, és a zöldség-gyümölcs kiskereskedőket vizsgálják.

A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is ellenőrzik.

Az adóellenőrök a hét valamennyi napján és a fentieken túl más gazdasági tevékenységet folytató vállalkozásoknál is végezhetnek vizsgálatokat.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 2. és 6. között ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és a pénztárgépek megfelelő használatát a szezonálisan működő vendéglátóhelyeknél.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 3-án a megyei építkezéseken ellenőrzik a szabályszerű foglalkoztatást.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztusban elsősorban

  • a megyei strandokat, fürdőket,
  • és vendéglátóhelyeket ellenőrzik.

A közelgő iskolakezdés miatt

  • a papír- és írószer-kereskedők,
  • és a távol-keleti ruházati termékeket értékesítők is ellenőrzésre számíthatnak.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályszerű használatát és a jövedéki termékeket vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 20-ig a piacokon, vásárokon, közterületen árusítókat, a szezonálisgyümölcs-kereskedőket és a turisztikailag frekventált helyeken működő vendéglátókat ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága augusztus 2. és 6. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • augusztus 2. (hétfő) Balassagyarmati járás,
  • augusztus 3. (kedd) Salgótarjáni járás,
  • augusztus 4. (szerda) Bátonyterenyei járás,
  • augusztus 5. (csütörtök) Szécsényi járás,
  • augusztus 6. (péntek) Pásztói járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a pizzériákban. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Az adóellenőrök a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek vizsgálatokat.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 15-ig ellenőrzik a megyei fürdőket és strandokat.

A NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Somogy megye

Somogy megyében a NAV a 31-32. héten az alábbi helyszíneken ellenőriz:

  • piacokon, vásárokon, közterületi árusoknál és szezonálisgyümölcs-kereskedőknél,
  • strandokon és turisztikailag frekventált területeken működő vendéglátóknál,
  • idegenforgalomhoz kapcsolódó kereskedőknél és szállásadóknál.

A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét vizsgálják a revizorok, de a jövedéki termékek forgalmazásának szabályszerűségére is figyelmet fordítanak.

A közzétett információk nem zárják ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 2. és 6. között a piacokon, közterületeken árusítókat és a zöldség-, gyümölcskereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az árukészletek eredetét.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • augusztus 2. - Simontornya
  • augusztus 3. - Bonyhád
  • augusztus 4. - Szekszárd
  • augusztus 5. - Tamási
  • augusztus 6. - Paks

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV-ellenőrzések.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 2. és 15. között a Balaton-parti településeken és az idegenforgalmilag frekventált területeken ellenőrzik a vendéglátóhelyeket és a strandok környéki kereskedőket.

A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgépek megfelelő használatát, valamint a jövedéki kiskereskedők működését vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a 31-32. héten a Balaton-környéki települések piacain, strandjain értékesítőknél és szolgáltatóknál, a turisztikailag frekventált területeken működő szállásadóknál ellenőriznek.

A revizorok a nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, a foglalkoztatottak bejelentését és a jövedéki termékek forgalmazását vizsgálják.

A közzétett információk nem zárják ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.