A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) Észak-Csepelen új közpark kialakításának tervezését kezdte meg, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa döntése alapján, kormányzati finanszírozásban. Már megvan a BFK által a közpark tervezésére kiírt közbeszerzési eljárásának nyertese is, amely az s73 tájépítész iroda.

A Budapest Fejlesztési Központ megbízásából az s73 tájépítész-iroda csapata tervezheti az új közparkot Csepelen - közölte Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója közösségimédia-posztjában.

A nyertes személyében egy tapasztalt tervezőcsapatról van szó, amely már több budapesti projekten is dolgozott. Kimagasló szakmai munkájuk elismeréseként 2013-ban a stúdió két vezetője elnyerte „Az év tájépítésze" díjat.

️A közösségi tervezés első lépéseként igényfelmérést is elindítottak az új közparkra - július 31-ig várták a projekttel kapcsolatos észrevételeket. A beérkezett visszajelzéseket pedig megosztják a tervezőkkel, a szerződés megkötése után.  

A pandémia tovább erősítette zöldterületeink fontosságát a városi életvitelünkben, miközben arra is rávilágított, hogy nem jó, ha csak pár népszerű nagyparkon osztozik több millió városlakó, miközben értékes zöldterületek maradnak kihasználatlanul" 

- világít rá közösségi posztjában Vitézy Dávid.

Galériánkban bemutatjuk az új Csepeli Közpark látványterveit:

Az új Csepeli Közpark egyik elemének látványterve - kattintson a képre a továbbiak megtekintéséhez!Forrás: BFK - Budapest Fejlesztési Központ

A Csepel-sziget északi részén található terület ma elhanyagolt, leromlott, rendezetlen állapotú ipari és barnamezős területekkel. Ideje teljesen megújítani. 

Az új Csepeli közpark az utóbbi évtizedek legnagyobb zöldfejlesztése: 36,2 hektár területen valósul meg – ez háromszor akkora, mint a Városmajor. Évtizedes terv, hogy itt egy új nagy városi park jöjjön létre - most végre a tervezése is megkezdődhet.

A Magyarépítők.hu gyűjtése alapján az új közparkban a tervek szerint

  • nagy, szabad pihenőterek, tisztások;
  • gyalogos- és kerékpáros utak, sétányok, ösvények;
  • védett, fás ligetek;
  • közösségi sportpályák, kültéri fitnesz, mászófalak, görpark;
  • padok, Duna parti teraszok, kiülők, utcabútorok;
  • továbbá a ferencvárosi partszakasz felé biciklis-gyalogos hidak kapnának helyet.