A világ legdrágább ingatlanpiacán különös vizsgálat indult a lakhatási válság miatt

Wellington, Új-Zéland
Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított az új-zélandi emberi jogi bizottság az országban állandósult lakhatási válság ügyében, miután a kormánynak nem sikerült lehűtenie az ingatlanpiac sokakat hajléktalanná tevő száguldását.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai közül az elmúlt 12 hónapban Új-Zélandon nőttek az ingatlanárak a legnagyobb mértékben, mintegy 30 százalékkal, miközben a koronavírus-járvány hatásait ellensúlyozó kormányzati ösztönző politika következtében a befektetők jelentős hasznot húznak a történelmi mélyponton lévő alacsony kamatlábaknak és az olcsó tőkéhezjutásnak hála.

Az egymást követő új-zélandi kormányok sorra kudarcot vallottak a lakhatási válság megoldásával, és sokak, különösen a fiatalok számára egyre elérhetetlenebbé vált, hogy megfizethető otthonhoz jussanak - hangsúlyozta nyilatkozatában Paul Hunt, az ország emberi jogi főbiztosa.

- írta Hunt.

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy Új-Zéland ingatlanpiaca igen sajátos a világ fejlett gazdaságainak körében. A 36 OECD-ország közül ugyanis a szigetországban kiugróan drágák az ingatlanok. Olyannyira, hogy Auckland legdrágább negyedeiben még a romokban álló házakat is csillagászati árakon kínálják, mivel ezeket is 1 millió új-zélandi dollár (kb. 212 millió forint) fölötti árakon kínálják.

Az ENSZ megfelelő lakhatással foglalkozó jelentéstevője, Leilani Farha a maga júniusban publikált jelentésében azt állapította meg, hogy Új-Zélandon folytonosan hiány van megfizethető lakásokból, s az egymást követő kormányok nem tudták biztosítani, hogy az ingatlanpiac megfeleljen a lakosság egésze, különösen az alacsony jövedelműek igényeinek.

Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.

Wellington, Új-Zéland Forrás: Barni1/Pixabay

A ránehezedő politikai nyomás alatt Jacinda Ardern miniszterelnök egy egész sor intézkedést indított, hogy megadóztassa a befektetőket és elriassza a spekulánsokat. Ezeknek azonban mindeddig csekély hatása volt.

A lakhatási válság közepette elmélyülő egyenlőtlenségek pedig az egyik legnagyobb politikai kihívást jelentik

Ardern balközép munkáspárti vezetésű kormánya számára - írja a Reuters hírügynökség.