Mindenki találgatja, mi történt az észak-koreai diktátor fejével

politics Horizontal
Kim Dzsongun
Vágólapra másolva!
Újabb találgatásokra ad okot Észak-Korea első számú vezetőjének egészségügyi állapotáról az a néhány felvétel, amelyek az elmúlt napokban az állam által szigorúan felügyelt médiában jelentek meg, és amelyeken a diktátor sebtapasszal a tarkóján látható.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai vezető sötét folttal fejének hátsó részén, majd más felvételeken, a foltot lefedő egészségügyi tapasszal jelent meg nyilvános szereplései alkalmával július utolsó hetében. Ez ugyanakkor nem az első alkalom, hogy Kim Dzsongun nyilvános megjelenései alkalmával olyan jeleket visel magának, melyek egészségi állapotával kapcsolatban vetnek fel kérdéseket.

A vezető most néhány felvételen jókora,

sötétzöld folttal illetve dudorral látható, mely tarkójának jobb oldalán helyezkedik el. Néhány felvételen a foltot sebtapasz takarja

- mindezek alapján nem lehet megmondani, pontosan mi történhetett a vezetővel, és természetesen semmiféle érvényes diagnózist nem lehet felállítani állapotára vonatkozóan, pusztán a képek alapján - jegyi meg az NK News.

Kim Dzsongun egy katonai eseményen volt így látható, melyet július 24-től 27-ig rendeztek meg, majd feltűnt a veterán katonák számára rendezett konferencián július 27-től 29-ig, melyen szintén tapasszal a tarkóján jelent meg. Amikor június 29-én ott volt az állampárt politbürőjának, azaz politikai bizottságának gyűlésén, még nem volt jele se foltnak, se tapasznak a tarkóján. Július 11-én zenészek társaságában mutatkozott a vezető, akkor viszont a felvételek nem mutatták őt olyan szögből, hogy látni lehessen tarkóját.

A Kim Dzsongunnal kapcsolatos legújabb egészségügyi rejtély azután jelentkezik, hogy májusban - a ritka alkalmak egyikeként, amikor a diktátorral kapcsolatos személyes vonatkozású információkat osztanak meg, illetve utalnak lehetséges egészségi problémáira - az állami média is foglalkozott a vezető látványos súlyvesztésével. Erről itt írt az Origo. Akkor egy, a tévében megszólaló férfi nyilatkozata apropóján történt az, aki azt mondta, az ország népe "komolyan aggódik" az első számú vezető állapotáért, pontosabban a látványos fogyás esetleges mögöttes okai miatt.

Mindennek fényében különösen érdekes, hogy a július utolsó napjain készült felvételek a vasmarokkal irányított, államilag felügyelt médiában jelenhettek meg.

Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora Forrás: AFP/KCNA

A Kim Dzsongun egészségi állapotával kapcsolatos spekulációk persze nem újkeletűek. Emlékezetes, hogy korábban volt olyan időszak, amikor hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, ami elindította a találgatást arról, hogy szívrohama volt, esetleg meg is halt (a Kim-családban gyakoriak a szívproblémák, Kim Dzsongun pedig súlyos elhízásával és erős dohányosként, különösen veszélyezetett lehet). Amikor pedig - történt ez 2020 májusában - újra felbukkant, egy sötét folt éktelenkedett az egyik karján, ami miatt több egészségügyi szakértő feltételezte, szív- vagy érrendszeri orvosi beavatkozáson vagy ellátáson eshetett át.

A Bloomberg megjegyzi, hogy ezek a felvételek persze rögtön kiváltották a kémek és az elemzők aktivitását a vonatkozó több és pontosabb információk megszerzése végett, ám a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálatnál úgy vélik, egyelőre semmi szokatlant nem látni Kim egészségi állapotával kapcsolatban. Elárulták: tudomásuk van arról, hogy a tapaszt már el is távolították, és azalatt nem látni hegeket.