Izgalmas kereskedési nap volt kedden, a kínai vállalatok körében. A Tencent technológiai és videójáték óriás és a NetEase részvénye is beszakadt, miután az állami médiában megjelent egy cikk, amely „elektronikus ópiumnak" nevezte a videójátékokat.

Nagy vihart kavart a kínai vállalatok körében az állami médiában megjelent cikk, amely az ópiumhoz hasonlította a videójátékokat. A világ egyik legnagyobb videójáték-gyártójának számító Tencent részvénye ugyanis 10 százalékkal, míg a NetEase papírja majdnem 14 százalékkal csökkent a hongkongi részvénypiacon – írja a CNBC.

Az Economic Information Daily nevű lapban megjelent cikk szerint a fiatalok körében „széleskörű" a játékfüggőség, és mivel a játékok negatív hatással vannak a gyerekek fejlődésére, az írás arra a következtetésre jutott, hogy az államnak további korlátozásokat kellene bevezetnie.

TencentForrás: Imaginechina via AFP/Sheng Xiexiao

Ami viszont külön érdekesség, hogy néhány órával a megjelenést követően, a cikket törölték.

A kínai kormány részéről egyébként az elmúlt években is érkeztek olyan intézkedések, amelyek korlátokat állítottak a videójátékok elé. 2018-ban például Peking befagyasztotta az új játékok engedélyezését. 2019-ben pedig megtiltották a 18 év alattiaknak, hogy este 10 és reggel 8 között online játszanak.

Noha a Tencent eddig is vezetett már be korlátozó intézkedéseket, hogy megfeleljen a szabályozásoknak, a mostani részvénypiaci mozgás jól mutatja, hogy a pekingi vezetés és a videójáték-szektor között nem felhőtlen a viszony. Ami igen sajátos helyzetet eredményezhet, különösen, hogy a kínai videójáték-gyártók épp világszerte terjeszkednek.