Rekord árbevételt ért el a Richter a második negyedévben

bejárat embléma ÉPÜLET épületfotó fa FOTÓ FOTÓTÉMA gyár gyógyszeripari vállalat Gyömrői út kopasz fa KÖZTERÜLET magyar zászló NÖVÉNY Richter Gedeon Nyrt. SZIMBÓLUM utcai lámpa zászló
Budapest, 2016. február 7. A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat épülete a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Felülmúlta az elemzői várakozásokat a Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége a második negyedévben: a gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 28,6 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 11,1 százalékkal kisebb az előző év azonos időszakinál, árbevétele pedig 13,6 százalékos emelkedéssel 155,9 milliárd forint lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közölt gyorsjelentés szerint. Öt százalék körüli csoport szintű árbevétel-növekedést vár euróban kifejezve a Richter Gedeon Nyrt. az idén, az első negyedévhez képest nem változott a várakozásuk - mondta Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója a féléves eredményeket értékelő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Egy elemzői konszenzus alapján 147,5 milliárd forintos árbevételt vártak az elemzők a 2021. április-júniusi időszakra, ezt több mint 5 százalékkal meghaladja az elért bevétel. Az elért nyereség szintén 5 százalékkal felülmúlta az elemzői konszenzusban szereplő 26,7 milliárd forintos várakozást.

Orbán Gábor vezérigazgató a gyorsjelentésben kiemelte: az első két negyedév árbevétele kiegyensúlyozottabban alakult az idei évben, mint 2020-ban. Hozzátette: a világjárvány ellenére vevőik igényeit 2021 második negyedévében is időben és teljeskörűen ki tudták elégíteni. Megjegyezte, hogy továbbra is kiemelt fontosságot élvez kollégáik egészségének és jólétének megőrzése.

A Richter az év első hat hónapjában 296,8 milliárd forint konszolidált árbevétel ért el, a tavalyinál 6,5 százalékkal nagyobbat.

A gyógyszergyártás árbevétele 3,3 százalékos növekedéssel 237,3 milliárd forint lett. A nagy- és kiskereskedelmi szegmens bevételeit 17,7 százalékkal, 64,3 milliárd forintra növelték. A nőgyógyászati készítmények árbevétele 8,6 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévit, 82,8 milliárd forint lett. A Richter adózott nyeresége az első hat hónapban 55,6 milliárd forint lett, ez 9,2 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól.

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat épülete a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton Forrás: MTI/Faluldi Imre

Orbán Gábor hozzátette: a kiemelt termékekkel kapcsolatos várakozásuk sem változott az előző negyedévhez képest. A gyógyszergyártás bevételeinek növekedése alulról súrolhatja az 5 százalékot idén, a nagy- és kiskereskedelem árbevétele ezt meghaladóan nőhet a várakozásaik szerint.

Kiemelte:

a második negyedéves árbevétel rekordot jelent forintban kifejezve, ez 13,6 százalékkal nőtt, 155,9 milliárd forint lett.

A kutatás-fejlesztési (k+f) költségek meghaladták a 31,5 milliárd forintot, 7,1 százalékkal nőttek az első fél évben. A jelentés szerint ezen költségek szintjét elsősorban az AbbVie céggel közösen végzett, jelenleg is folyó klinikai vizsgálatok, valamint a biotechnológiai és nőgyógyászati fejlesztési programok magyarázzák. A k+f költségeket növelték egyes központi idegrendszeri projektek is, amelyek klinikai fázisba értek. Ezek a költségek megközelítőleg az árbevétellel azonos mértékben változtak - írták.
Idén az első hat hónapban az üzleti tevékenység eredménye nőtt a bázisidőszakban elérthez képest, 16,2 százalékkal 60,8 milliárd forintra. Az üzemi eredményhányad 20,5 százalékot tett ki a bázisidőszakban elért 18,8 százalékkal szemben.

Az egy részvényre jutó nyereség 295 forint volt az első fél évben, az előző évi 326 forint után.