Elérte legmagasabb pontját a Mol Campus épülete

bokrétaünnepség
mol
mol campus
Market Építő Zrt.
épület
A Mol Campus épülete
Vágólapra másolva!
Bokrétaünnepséget tartottak a főváros ikonikus városképi elemévé váló Mol Campus projektnél: a Kopaszi-gát és a BudaPart által körül határolt területen megvalósuló toronyépület a Market Építő Zrt. kivitelezésében elérte legmagasabb pontját. A régió legkorszerűbb irodaházának kivitelezése a tervek szerint halad, a létesítményt várhatóan 2022 őszén vehetik majd birtokba a Mol budapesti munkavállalói.
Vágólapra másolva!

A Mol 2018 októberében tette le a főváros egyik meghatározó épülete, a Mol Campus alapkövét, most pedig újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az építkezés: Budapest legmagasabb épülete, a Mol Campus torony elérte legmagasabb pontját. Ennek alkalmából a kivitelező Market Építő Zrt. az építőipari hagyományoknak megfelelően bokrétaünnepséget tartott a helyszínen, amelyen a szerkezetépítő dolgozókon kívül Budapest városvezetése, a beruházó és a kivitelező képviselői is jelen voltak.

A Mol Campus 28 emeleten, összesen 86 ezer négyzetméteres alapterületen nyeri el végleges formáját: ez – ha a szinteket egymás mellé kiterítve képzeljük el – akkora, mint ha 12 futballpályát helyeznénk egymás mellé.

Az épület tervei a nemzetközileg jegyzett londoni Foster+Partners és a magyar Finta Stúdió kollaborációjában születtek.

A projekt jelenleg 62 százalékos készültségi állapotnál tart, zajlik a pódiumot fedő acélszerkezet befejezése, illetve folyamatban van a Rib-roof lemezfedés kivitelezése is. A toronyépület vasbetonszerkezete elkészült, most indul a korona acélszerkezet-szerelése, valamint a pódium épületrészen kezdetét vette az elemes homlokzat szerelése.

A Mol Campus épülete Forrás: Mol

A Mol Campus a jövő és fenntarthatóság szolgálatában áll

A Mol Campus Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Kopaszi-gát látképébe, és jövőbe mutató, fenntartható és okos megoldásaival a főváros egyik ikonikus épülete lehet. Az irodaház energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból is a legmagasabb szintet fogja képviselni a Breeam Excellent és Leed Platinum fokozatok megszerzése érdekében.

Az energiaigényt részben napenergia biztosítja majd, a talajszondáknak köszönhetően geotermikus hőenergiát is használnak majd az épület fűtéséhez és hűtéséhez, emellett pedig az esővizet is hasznosítják.

A cél, hogy a lehető legmagasabb dolgozói komfortot a legkisebb ökológiai lábnyom mellett érjék el, ezzel is demonstrálva a Mol zöld értékek melletti elköteleződését.

Már a kezdetek is komoly szakmai bravúrokat igényeltek

Az épület kivitelezése során a Market Építő Zrt. Magyarországon eddig még soha nem látott szakmai megoldásokat, technológiai újdonságokat és anyagokat használt. A cölöpözési, talajszondázási és alaplemezépítési munkálatok egymással párhuzamosan futottak, ami komoly szervezési és ütemezési kihívást jelentett a kivitelezők számára, amiben plusz nehezítést jelentett, hogy mindez az őszi-téli időszakban zajlott.

Az egyedi léptékű feladat komoly mérnöki kihívásokat hordozott magában. A teljes épület alaplemezébe 12 800 köbméter betont dolgoztak be, amely mintegy 2 ezer mixerautónyi mennyiségnek felel meg: ezzel 5 darab olimpiai medencét lehetne megtölteni. Ebből a mennyiségből a toronyépületrész alatti, 4 400 köbméteres alaplemezt egy ütemben, 6 rétegben kellett önteni, melynek teljesítése 4 betonpumpa és 2 tartalékpumpa bevonásával, több mint 600 mixerfordulóval, éjjel-nappali betonozással, 42 órás folyamatos munkavégzés mellett több mint 50 mérnök támogatásával sikerült:

ez egyedülálló magasépítési bravúrnak számít Magyarországon.

A Mol Campus épülete 120 méteres magasságával különleges városképi elem lesz elkészülte után Forrás: Mol

A szerkezetépítés magasiskoláját valósította meg a Moratus

A toronyépület szerkezetépítésében több szakmai újítást is bevezetett a Market-csoport. Az épület magassága miatt a toronydarukat több ütemben magasították és kötötték ki az elkészült szerkezethez. A legmagasabb toronydaru 165 méter magas, melynek fülkéjét már lifttel közelíti meg a darukezelő.

A kivitelezési időt jelentősen csökkentette, hogy a torony szerkezeti gerinceként szolgáló 2 darab merevítő aknamagot automata kúszózsalurendszerrel építette meg a Moratus Szerkezetépítő Kft.

A 200 tonna súlyú rendszer kiépítését több hónapos tervezési és szerelési munka előzte meg. A technológia alkalmazása a kivitelezési átfutási időt közel a felére csökkentette ez az eljárás. A magok különlegessége, hogy alaprajzi pozíciójukat tekintve teljesen ki vannak tolva a homlokzatra, ezzel is megnehezítve a szerkezetépítő feladatát.

Magyarországon szintén egyedülálló módon, 120 méter magasságú személy- és teherfelvonót épített a kivitelező, ezzel is segítve a szerkezet- és homlokzatépítési munkálatokat. A homlokzattisztításhoz pedig a torony legtetején egy közel 80 tonnás daruszerkezet megépítése szerepel a tervek között.

A magasban folyó munka miatt a magyarországi magasépítésben egyedülálló technológiát, úgynevezett automata szélpajzs-rendszert kellett alkalmazni, ami a biztonságos munkavégzést és a szakemberek komfortérzetét szolgálja – ez összesen mintegy 100 tonna zsaluzatból épült meg. A rendszer az épülő tartószerkezethárom legfelső szintjét körbeölelve védte a magasban dolgozókat, és hidraulikák segítségével folyamatosan felfelé kúszva követte a szerkezetépítés aktuális készültségi fokát.

Bokrétaünnepséget tartottak a főváros ikonikus városképi elemévé váló Mol Campus projektnél: a Kopaszi-gát és a BudaPart által körül határolt területen megvalósuló toronyépület a Market Építő Zrt. kivitelezésében elérte legmagasabb pontját Forrás: Mol

A szerkezetépítés számokban

A kivitelezés volumenét kellőképpen érzékeltetik az alábbi beszédes adatok is:

  • az épület alá 220 darab 100 méteres, az épület mellé pedig 90 darab 120 méteres talajszondát fúrtak le, ami összesen közel 33 kilométernyi szondát jelent,
  • a teljes székházba több mint 62 ezer köbméter betont dolgoztak be,
  • a bedolgozott mennyiség negyede feszített födémlemezként épült meg;
  • a vasbeton szerkezetekbe több mint 6800 tonna betonvasat és 105 ezer folyóméter feszítőpászmát építettek be,
  • szerkezeti acélként több mint 2500 tonnát fognak beépíteni,
  • a homlokzatra a projekt végére összesen 5 500 darab üvegpanelt építenek be,
  • a pódium épületrész tetőszerkezetén 900 négyzetméternyi napelem telepítésével megújuló energiából biztosítják majd a ház jelentős energiafogyasztását,
  • az épületben a teljes projekt keretében több mint 1 millió méter kábelt húznak be,
  • a komplexumban összesen 7 lépcsőház épül, ami összesen 2633 lépcsőfokot jelent.

Ugyancsak kiemelt szakértelmet követel majd a mintegy 30 ezer négyzetméternyi, speciálisan erre az irodaházra kifejlesztett, magas hatásfokú hűtő-fűtő mennyezet építése. A projekt keretében nemzetközi viszonylatban is egyedi megoldásnak számító, kétszer hajlított homlokzati üvegpaneleket építenek be az irodaházba – ezek közt vannak egyenként 20 négyzetméter méretű elemek is, melyek gyártása 16 hétbe telik. Ez különösen nagy odafigyelést igényel a szakemberek részéről, mert ezen elemek esetleges sérülése, törése nem fér bele a projekt határidejébe.

A Mol és a Market zökkenőmentes együttműködése is segíti a haladást

Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója az új székház építésének fontosságát hangsúlyozva kiemelte:

Hozzátette: "Számunkra ez az épület megtestesíti mindazt, ami a fenntartható fejlődéshez szükséges: a hatékony működést, az okos döntéseket, a szaktudást, a technológiai fejlődést és a lelkiismeretes, precíz munkát. Az a célunk, hogy még több tehetséget meg tudjunk szólítani, és egy folyamatosan bővülő nemzetközi csapattal formáljuk a régió jövőjét. Ebben nagy segítségünkre lesz Magyarország legkorszerűbb irodaháza, amely inspiráló és kreatív környezetet kínál minden munkavállaló számára."

Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója beszédet mond Forrás: Mol

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a bokrétaünnepség kapcsán beszédében hangsúlyozta a projekt egyediségét és szakmai nívóját:

Hozzátette: "A Mol Campus építkezése kollegáink fegyelmezett és szabálykövető viselkedésének köszönhetően a járványügyi helyzet legkritikusabb időszakában is terv szerint haladt. A szerkezetépítő dolgozók, alvállalkozóink és beszállítóink felelős és motivált hozzáállásának, valamint a beruházóval való kiváló együttműködésnek köszönhetően az építkezés egy pillanatra sem lassult le. A bokrétaünnepséggel célegyenesbe fordultunk a végső cél, a végkifejlet felé, melynek az eddigiekhez hasonló elkötelezettséggel és profizmussal vágunk neki.

A Mol Campus toronyépülete 28 emeletes, a legmagasabb szintje feletti járósík pedig 120 méter magasságban van: itt a közönség számára is nyitott és látogatható kilátóterasz kap helyet. A kilátóteraszt egy úgynevezett korona üvegszerkezet veszi körül, így ezzel együtt a torony teljes magassága 143 méter.