A korábban vártnál gyorsabban nőhet idén a globális gazdaság

Wall Street
(FILES) This file photo taken on January 7, 2016 shows the corner of Wall and Broad Street across from the New York Stock Exchange. Wall Street stocks jumped to fresh records August 5, 2016 after the Labor Department reported the US economy added 255,000 jobs in July, well above analysts' expectations. The S&P 500 reached a new intraday high following the report, which also boosted the job figures for May and June. Analysts had expected 185,000 new jobs in July. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
A világgazdaság 5,6 százalékkal növekedhet az idén, szemben a korábban várt 5,1 százalékkal - derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb előrejelzéséből.
Vágólapra másolva!

Kiemelték: a kedvezőbb kilátások nem a világgazdaság egészének köszönhetőek, sokkal inkább annak, hogy az amerikai gazdaság jobban szerepelhet a korábban vártnál. A világkereskedelem 2021-ben ledolgozhatja a hátrányát, a múlt évi 5 százalékos visszaesést az idén 11 százalékos bővülés követheti - hívták fel a figyelmet.

A kockázatok közül a Coface elsősorban az infláció gyorsulását emelte ki, amely a jegybankokat szigorításokra készteti, ez pedig visszafoghatja az országok belföldi keresletének élénkülését.

Az inflációs kockázatok világszerte jelen vannak, ez pedig a politikai kockázatokat is fokozhatja globálisan, de különösen a feltörekvő piaci országokban

- jelezték.

Illusztráció Forrás: AFP//Timothy A. Clary

Kockázatot jelent továbbá, hogy a beoltottak számának tavasszal látható jelentős emelkedése lelassult a nyári hónapokra, az oltási hajlandóság alábbhagyott, ez pedig késlelteti a biztonságot jelentő nyájimmunitás elérését - mutatott rá a hitelbiztosító.

Hozzátették: az új vírusvariánsok megjelenése miatt több európai országban már berobbant a járvány negyedik hulláma, ami jelenleg is bizonytalanná teszi a rövid távú előrejelzéseket.