Úszó haditengerészeti bázis létesül a tengeri kalózkodás legveszélyesebb vizein

kalóz, kalózkodás, Nigéria, 2021, Guineai-öböl hajó, kalóz
TO GO WITH AFP STORY by Chris Stein Photo taken on February 20, 2014 shows the British frigate HMS Portland (L) and the Ghanaian GNS Garinga from the French Navy ship "Commandant Birot" in the Gulf of Guinea, off Tema harbour near Accra. Grey, sleek, with cannon and an assortment of machine guns, the French navy's Commandant Birot is well-equipped to patrol Africa's most dangerous stretches of ocean. AFP PHOTO / CHRIS STEIN (Photo by Chris Stein / AFP)
Vágólapra másolva!
Megérkezett a Guineai-öbölbe az első, tartósan Afrikába vezényelt amerikai hadihajó, a mobil haditengerészeti támaszpontként üzemelő USS Hershel "Woody" Williams Lagosba, Nigéria kereskedelmi fővárosába, az Egyesült Államok kormányának a guineai-öbölbeli kalózkodás elleni küzdelemhez nyújtott támogatásának részeként – tudta meg a gCaptain szakportál.
Vágólapra másolva!

„Az ehhez hasonló lépések egyértelműen bizonyítják az Amerikai Egyesült Államok elkötelezettségét az erőforrásaik, gazdaságuk és népük biztonságáért küzdő Guineai-öbölbeli partnereink iránt" - nyilatkozta Claire Pierangelo, az USA lagosi főkonzulja újságíróknak.

A főkonzul beszámolója szerint

a nyugat-afrikai ország a külföldi és hazai kalózok illegális akciói miatt éves szinten 800.000 tonna hal kifogásából és értékesítéséből elérhető 2 milliárd dollárnyi bevételtől esik el,

és ezáltal jelentős mennyiségű alapvető fontosságú tengeri fehérjeforrást is veszít.

A USS Hershel "Woody" Williams haditengerészeti bázis:

A szóban forgó nigériai vizek a Guineai-öböl közepén találhatóak az Atlanti-óceán egy hatalmas kiterjedésű, Szenegáltól Angoláig húzódó részén, amely a világ legveszélyesebb tengeri területe.

Az elmúlt években szinte az összes tengeren elkövetett emberrablás ehhez a helyszínhez kötődött.

Az Origo is több alkalommal beszámolt a Guineai-öbölben zajló tengeri kalózkodás jelenségéről. Legutóbb egy magyar fejlesztésről adtunk hírt, amely segítheti a kalózok és terrorizmus megfékezését a térségben.

- mondta Chad Graham, a Hershel "Woody" Williams kapitánya.

Ahogy a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara szakosított egységének idei térképe mutatja, a Guineai-öböl továbbra is a tengeri kalózkodás melegágya. 2021-ben eddig itt volt a legtöbb támadás.

A Guineai-öböl Forrás: AFP/Chris Stein

A nigériai hadseregnek juttatott amerikai befektetések és adományok értéke meghaladja az 559 millió dollárt, a jelentős összeg egy része a tengerészeti parti őrségtől is származik.

A kapitány elmondása alapján a koronavírus-járvány kitörése és az emiatt életbe léptetett korlátozások hozzájárultak a kalózakciók számának növekedéséhez, habár idén a számok a gazdaságok fellendülése okán már csökkenő tendenciát mutatnak.