Nagy terv készült a kínaiak sportolására, a tőzsdén már látszik az eredmény

20s asian athlete basket ball china chinese court dribbling east asia exercising game healthy lifestyle high angle view hong kong japan japanese korea korean male man modern life outdoor sport passing people person player playing basketball singapore sing
young asian male basketball players playing a game on outdoor court.
Vágólapra másolva!
A kínai sportrészvények átlagosan 10 százalékot emelkedtek augusztus első hetében, miután Peking bejelentette a tervét, amely alapján országosan felpörgetnék a lakosság sportolását, illetve a kormány jelentős beruházásokat valósítana meg a népegészségügy és a fitnesz területén.
Vágólapra másolva!

Különös bejelentés mozgatta meg a kínai részvénypiacot. A sporthoz köthető vállalatok részvényei ugyanis átlagosan 10 százalékkal emelkedtek, miután a pekingi kormány bejelentette, tervet dolgoztak ki nemcsak a lakosság sportolási kedvének fokozására, de a népegészségügy és fitnesz területére irányuló beruházások növelésére is – írja az RT.com.

A kínai Államtanács szerdán hozta nyilvánosságra azt a programot, amely a nemzeti fitnesz felpörgetését célozza.

A tervezet célja, hogy 38,5 százalékkal növelje azok számát 2025-ig, akik legalább heti háromszor beiktatnak minimum 30 percnyi testmozgást az életükbe.

Emellett a kormány hatalmas beruházásokat hajtana végre a sport területén. A következő öt évben összesen 5000 milliárd jüanra (773,69 milliárd dollár) növelnék a kínai sportszektor méretét. Közben pedig épülne összesen 2000 létesítmény, például sportpark, fitneszközpont, valamint stadion.

Kína felpörgetné a lakosság sportolását Forrás: Cultura Creative/Philippe Roy

Végül pedig a terv része, hogy a kormány segítené olyan cégek megalakulását, amelyek kifejezetten sportesemények szervezésére és fitneszeszközök gyártására specializálódnak.

A döntés része annak az átfogó tervnek, melynek értelmében Peking jelentősen felpörgetné a kínai sportszektort a 2022-es pekingi téli olimpia előtt.

A kínai sportipar méretét egyébként 2019-ben nagyjából 2950 milliárd jüanra (457 milliárd dollár) becsülték, ami 10,9 százalékos növekedés volt 2018-hoz képest.

A szektor mérete 2021-ben várhatóan eléri a 3500 milliárd jüanos (542 milliárd dollár) szintet.

A pekingi kormány tehát érezhetően belehúzna a kínai sportipar fejlesztésébe, ami nemcsak a lakosság egészsége, de a szektorban működő vállalatok számára is kedvező következményekkel járhat a következő években.