Megdöbbentő nyereségről jelentett a szaúdi olajóriás

energy Horizontal
(FILES) In this file photo taken on February 25, 2006 Saudi security guard the entrance of the oil processing plant of the Saudi state oil giant Aramco in Abqaiq in the oil-rich Eastern Province. - Drones struck two Saudi Aramco oil facilities early on September 14, 2019, state media said, citing the interior ministry. "The industrial security teams of Aramco started dealing with fires at two of its facilities in Abqaiq and Khurais as a result of... drones," the official Saudi Press Agency reported. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
A Saudi Aramco, az olajtermelése és -tartaléka alapján a világ vezető olajcége, 25 milliárd 460 millió dollár adózott eredménnyel zárta az idei második negyedévet, ami 288 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi 6 milliárd 600 millió dollárt.
Vágólapra másolva!

A cég a nyereségnövekedést részben az olajpiac megszilárdulásával, illetve azzal indokolta, hogy emelkedett a kőolaj világpiaci ára. A Brent olajfajta ára hordónként 70 dollár fölötti volt pénteken, míg egy éve ugyanekkor 45 dollár körül állt.

A cég féléves profitja 47,2 milliárd dollár volt, 103 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg a feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű.

A dahráni székhelyű vállalat 18,75 milliárd dollár osztalékot fizet.

Az Aramco korábban ígéretet tett részvényeseinek arra, hogy negyedévente 18,75 milliárd dollár, évente összesen 75 milliárd dollár osztalékot fizet. Ennek az összegnek a jelentős részét az elsődleges részvényes, a szaúdi kormány kapja.

Kilőtt a Saudi Aramco nyeresége Forrás: AFP/Mohamed Alebn Alshaikh

A vállalat vezérigazgatója, Amin Nasser közleményben jelezte, a második negyedéves eredményük a globálisan is erősödő energiakeresletnek köszönhető.

Kiemelte, az idei év második felében a piac a korábbiaknál sokkal ellenállóbb és rugalmasabb lehet

– írja a CNBC.

Nasser hozzátette, noha a koronavírus-járványból adódó kihívások továbbra is jelen vannak, az Aramco gyorsan és hatékonyan tudott alkalmazkodni a változó piaci feltételekhez.

Az olajárak ráadásul az idei évben nagyjából 40 százalékkal erősödtek, ami

több nagy olajóriást (BP, Chevron, Royan Dutch Shell) is arra ösztönzött, hogy osztalékokat emeljenek, illetve részvény-visszavásárlási programokkal támogassák a befektetőiket.

Nasser jelezte, a várakozások szerint az olajpiaci talpra állás folytatódni fog, és úgy számolnak, hogy a járvány utáni nyitások eredményeként az év végi olajkereslet elérheti a 99 millió hordót – jövőre pedig a 100 millió hordós szintet is.