A kínai Csingtao városában bemutatták az óránként akár 600 kilométer megtételére képes új csodavonatot. A Maglev vonatok - amelyeken a kerekek helyett elektromágnesek vannak -, a tervek szerint az évtized végére a kínai vasúti közlekedés alapjárművévé válnak.

A kínai Maglev-vonat töltheti ki a szakadékot a jelenlegi 350 km/h sebességű gyorsvonat és a 800 km/h gyorsasággal száguldó repülőgépek között. Jelenleg ez a leggyorsabb vonat a világon, és bár a gyártó, a China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) azt állítja, hogy tisztán kínai termékről van szó, valójában a szabadalom Németországból származik.

Ahogy a neve is sugallja, a vonat mágneses erővel lebeg a sínek felett, és az egyetlen dolog, ami megakadályozza, hogy még ennél is gyorsabban menjen, az a légellenállás. Peking tervei szerint a Maglev-vonatok lesznek a főszereplői a közeljövő vasúti közlekedésének, hiszen csendesebbek, megbízhatóbbak, és nagyobb utaskapacitással is rendelkeznek az elődeiknél.

Kattintson a képre, hogy lássa a jövő szupervonatait!

Kattintson a képre, hogy lássa a mágneses technológiával működő szuperjárműveket!Forrás: AFP/Str

Ezek a vasutak még a repülőgépek egy részét is helyettesíthetik a jövőben, hiszen olyan csendesek, hogy - a légi járművekkel ellentétben - akár városközpontból is indulhatnak.Egy dolog azonban még akadályozza a tömeges bevezetést, mégpedig a Maglev pályahálózatok hiánya. Jelenleg Kínában csak egy Maglev "sín" áll készen a kereskedelmi használatra, amely a sanghaji Putung repülőterét köti össze a város Longyang Road-i állomásával. Ez a 30 km-es út körülbelül hét és fél percet vesz igénybe, amelyen a vonat 430 km/h sebességgel robog.

A hírek szerint a közeljövőben több új Maglev-pálya is kiépül a kínai nagyvárosok között, azonban még öt -tíz évig is eltarthat a rendszeres járatok beindítása.

Ezután viszont, rendkívül népszerűvé válhatnak a rapidszerelvények, hiszen míg Pekingből Sanghajba a repülőút körülbelül 2 órát vesz igénybe, és a jelenleg közlekedő gyorsvonatok 5,5 óra alatt teszik meg ezt a távolságot, addig Maglevvel ugyanez 2,5 órát vesz majd igénybe. Rengeteg idő megspórolható viszont a reptérre való kijutás elkerülésével, hiszen a járatok a városközpontból indulnak majd. 

A prototípus sikereit látva olyan országok, mint Japán és Dél-Korea is tervbe vették a Maglev-vasúthálózatok kiépítését, habár a magas költségek és a jelenlegi pályainfrastruktúrával való összeegyeztethetetlenség egyelőre ezekben az államokban is lassító tényezőnek számít.