Itt a bejelentés: megválasztották az idei Ország Kenyerét

magyar pékszövetség, kenyér, 2021
Megválasztották az idei Ország Kenyerét
Vágólapra másolva!
Nagyanyáink kenyere 21. századi köntösben hódíthatja meg idén a Magyar Ízek Utcájára látogatókat is. Tízedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét, ahol kiválasztották az Ország Kenyerét, azaz a hagyományos Szent István-napi kenyeret, valamint az év leginnovatívabb kenyerét is. Jól tükrözi az aktuális fogyasztói trendeket nemcsak a két nyertes termék, hanem a versenyre nevezett összes kenyér - olvasható a Magyar Pékszövetség sajtóközleményében. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Pékszövetség idén tízedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amire bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, tagja-e a Szövetségnek. Két kategóriában mérkőzhettek meg a pékek: a hagyományos búzakenyereket felvonultató Szent István-napi kenyér kategóriában és a szinte teljesen szabadkezet adó Innovatív kategóriában.

Az előző évekhez képest változás történt a nevezési feltételekben: korábban kötelező volt a hozzáadott élesztő használata, most erről szabadon dönthettek a pékek,

alkalmazkodva ezzel a fogyasztói trendekhez. A rutinos versenyzők mellett sokan most először hozták a szakmai zsűri elé kenyereiket.

A 2021-es év Innovatív Kenyere Forrás: Magyar Pékszövetség

"Tavaly a Magyar Ízek Utcájának fő motívuma a gyógynövények, fűszerek voltak, és ehhez alkalmazkodtunk a Szent István-napi Kenyérverseny kiírásakor is." – emlékeztetett Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Akkor az Innovatív kategóriába olyan kenyereket vártunk, amelyek gyógynövényt, fűszert tartalmaznak, és képesek megőrizni jótékony hatásaikat a kész termékben is. Ennek megfelelően 2020-ban a markáns, fűszeres ízek határozták meg az Innovatív kenyereket - tette hozzá a szakember.

Idén szinte teljesen szabadkezet kaptak a versenyzők, „csupán" a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait kellett betartani, és nem használhattak semmiféle adalékanyagot, célkeveréket.


Így az Innovatív kategóriában lehetőség volt olyan kenyereket is bemutatni a szakmai zsűrinek, amik régóta dédelgetett álmok eredményeként születtek, de eddig a kötöttségek miatt nem fértek bele a Pékszövetség versenyébe. Az Innovatív kategóriában így egy-két merészebb íztársítástól eltekintve, sokkal inkább a technológiai kihívásokra helyezték a hangsúlyt a versenyzők, valamint az egészségtudatosságra. Bár nem volt kitétel, túlnyomórészt kovászos technológiával készült kenyereket neveztek ebbe a kategóriába is.

A hagyományos kenyereket felvonultató Szent István-napi kenyér kategória kicsit kötöttebb volt, hiszen

itt csak kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készült kenyereket lehetett versenyeztetni.

Az adalékanyagok és a célkeverékek itt is kizáró tényezők voltak.

Általánosságban igaz, hogy a versenytermékekre a lágyabb, harmonikusabb ízek voltak jellemzőek, illetve a gyümölcsök, zöldségek, különböző magvak, burgonya került előtérbe.

A kétfordulós verseny döntőjében 14 kenyeret bírált a szakmai zsűri, hetet a Szent István napi és hetet az Innovatív kategóriában.

A Szent István napi kenyér címet idén a solymári Hel Pékség Solymár gyöngye kenyere nyerte.


A Hel Pékség tavaly indult először a Szent István-napi Kenyérversenyen, akkor az Innovatív kategória első helyét szerezték meg.

Megválasztották az idei Ország Kenyerét Forrás: Magyar Pékszövetség

„Az akkori siker idén már akkora motivációt jelentett a pékjeinknek, hogy házi versenyt kellett rendeznünk." – mondja Szász Krisztián a Hel Pékség tulajdonosa.

"A Solymár gyöngyét Varró Zsolt pékünk elképzelése alapján sütjük. Négy összetevő van benne: liszt, víz, só, élesztő és plusz egy, az idő. 72 órás, rozslisztről indított kovásszal készül, ami élesztő nélküli. Csak a dagasztásnál kerül bele 1 százaléknyi élesztő." – ismertette Horváth Zoltán, a Hel Pékség kereskedelmi igazgatója.

"Tavaly még a tapasztalatszerzés miatt indultunk a versenyen, leginkább azért, mert egy 21. századi szinten gépesített üzemmel bővült a cégünk, és magunknak is bizonyítani akartuk, hogy lehet hosszú érésű kovásszal készült, kiváló minőségű kenyeret sütni ebben a modern pékségben is. Idén azonban az első siker után már nagyon izgultunk.

– emelte ki Szász Krisztián.

Az Év Innovatív kenyere a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere lett.


„Az elmúlt év tavaszán nyitottuk meg Magyarország első Drive-thru rendszerben is működő pékségét. Erre az alkalomra szerettünk volna az igazi kenyérszerető emberek részére egy új prémium minőségű kenyeret készíteni." – idézi fel a Tisza-parti magvas kézműves kenyér születésének történetét Lovas József, a Fejedelmi Pékség egyik tulajdonosa.

"A pékségünkben közel 30 éve az összes kenyerünket kovásszal készítjük, így nem volt kérdés, hogy az új termékünk is francia-jellegű vadkovászos kenyér lesz. Két évnyi kísérletezés eredménye a Tisza-parti magvas kézműves kenyér, ami Csáki Tibor és Palotai Pál vezető pékjeink elhivatott munkáját dicséri. Késleltetett kelesztéssel készül a kenyér speciális tészta hűtőkben, így tudnak a Tisza-parti magvas kézműves kenyérben az aromaanyagok maximálisan érvényre jutni. Valóban elmondhatjuk, a minőség az időben rejlik."

Szent István-napi kenyér kategóriában második helyezést ért el a tiszakécskei Fejedelmi Pékség, Kézműves kenyerükkel.

Harmadik helyezést ért el a dunabogdányi Heim Sütöde Bt. a Falusi kovászos burgonyás kenyerükkel.

Az Innovatív kenyér kategóriában második helyezést ért el a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Tokaji Aranykenyere.

Harmadik helyen végzett a budapesti Szega Camembert Kft. Vásári Káposztás kenyere.

Egy év kihagyás után, idén ismét a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja először a nagyközönség az Ország Kenyerét – a Szent István-napi kenyeret, valamint az Innovatív kenyeret.

A két nyertes mellett több standon is kínálnak majd pékségek a kenyerek mellett más pékárut is.

A 2021-es év kenyereinek serlegei Forrás: Magyar Pékszövetség

A Magyar Pékszövetség annak érdekében, hogy az ország minden pontján, mindenki számára elérhető legyen augusztus 20-án a Szent István-napi kenyér, valamint 2021. Innovatív kenyere, gyártói felhívást tett közzé. Ebben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba a nyertes termékeket.

Azokkal a pékségekkel, akik jelentkeznek erre, a Pékszövetség gyártási szerződést köt, amiben rögzítve van a kenyér gyártására vonatkozó összes előírás (anyagösszetétel, technológia, forma), amit szigorúan be kell tartani. Emellett a gyártást vállaló pékségek számára a Pékszövetség biztosítja a kenyérszalagokat és a plakátokat is, melyek egyértelműen felismerhetővé teszik az ünnepi kenyereket és az azokat árusító szaküzleteket. Ez garanciát jelent arra, hogy az ország minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret kapja, aki az idei Szent István napi kenyeret vagy az Innovatív kenyeret kóstolja.