Újabb izgalmas mérföldkő előtt állhatnak a kriptovaluták. A világ legnagyobb moziláncának számító AMC Entertainment ugyanis bejelentette, a tervei szerint még idén elkezdenek kriptovalutákat elfogadni a mozijegyekért.

Hamarosan kriptovalutákkal is lehet majd fizetni a világ legnagyobb moziláncának számító AMC Entertainmentnél, ha valósággá válnak a vállalat tervei – írja az RT.com.

Az AMC olyan informatikai rendszereket tervez használni, amelyek lehetővé teszik a kriptovaluták elfogadását, de emellett a Google Pay és az Apple Pay szolgáltatásai is működnek majd. A tervek a vállalat mind az 593 moziját érintik majd az Egyesült Államokban, és már az idei év végére valóssággá válhat az elképzelés – jelentette be Adam Aron, az AMC vezérigazgatója.

A döntés olyan időszakban jött, amikor a társaság igyekszik felpörgetni a bevételeit, elősegítve a koronavírus-járvány utáni talpra állást.

Januárban egyébként az AMC részvényei kilőttek, amikor a papír a kisbefektetők látókörébe került, akik elkezdték felhajtani az árfolyamot. Részben ennek köszönhető, hogy a vállalat részvénye idén eddig közel 1600 százalékos pluszban van, vagyis a tavaly decemberi 2 dolláros szintről fölment 34 dollárig.

Hamarosan bitcoinnal is lehet majd mozijegyet venni az USA-banForrás: AFP/Frederic J. Brown

A kriptovalutákra vonatkozó tervek bejelentése mellett az AMC azt is közölte, hogy a március és június közti negyedévben 344 millió dolláros veszteséget értek el, ami a vártnál kedvezőbb eredmény volt – az elemzők 440 milliós mínuszra számítottak. A veszteség elsősorban annak volt köszönhető, hogy a járvány miatt világszerte be kellett zárni a mozikat.

Mindeközben a bitcoin igen drasztikus kilengéseket produkált az elmúlt hetekben. A legnépszerűbb kritpovaluta ugyanis 45.500 dolláros árfolyamon forgott kedden, miközben néhány héttel korábban még lezuhant egészen a 30.000 dolláros szint alá.

Az AMC döntése pedig nemcsak azért lesz izgalmas, mert kiderülhet, egy ekkora hálózat milyen hatékonysággal tudja beépíteni a kriptovalutákat a napi működésébe, hanem azért is, mert ezzel egy újabb nagyvállalat teszi le a voksát a kriptoeszközök mellett, segítve ezzel a kriptovaluták beágyazódását a mindennapi reálgazdaságba.