Bill és Melinda Gates immár papíron is elvált, ez pedig mindkettőjük vagyoni helyzetére hatással volt. Melinda Gates vagyona 5,6 milliárd dollárra nőtt, miután exférjétől egy újabb részvénypakkot kapott – írja a Forbes az amerikai kiadásra hivatkozva.

A volt feleségnek átutalt részvénycsomagok ugyanakkor azt eredményezik, hogy már nem Bill Gates a világ negyedik leggazdagabb embere. Az amerikai Forbes szerint a Microsoft-alapító vagyona aktuálisan 129,6 milliárd dollárral kevesebb, mint Mark Zuckerbergé. A két milliárdos helyet cserélt, így Gates most az ötödik helyen áll az aktuális adatok szerint.

A Bill Gates vagyonát kezelő Cascade Investment közel 2,4 milliárd dollár értékű részvényt utalt át Melinda Gatesnek a SEC-bejelentések szerint. (A SEC-bejelentés olyan hivatalos dokumentumokat takar, amiket az USA Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez nyújtanak be. Ezek tartalmazzák a cég pénzügyi adatait, vagy fontos információkat mutatnak a közeljövőben történő eseményekről.) Nem ez az első tranzakció: májusban, néhány nappal azután, hogy a pár bejelentette a válást, Gates 3,2 milliárd dollár értékű részvényt utalt át az azóta exévé lett Melinda Gatesnek, írja a Forbes.

Bill Gates már nem a világ negyedik leggazdagabbjaForrás: AFP/Jeff Pachoud

Melinda Gates összesen 3,3 millió darab Autonation részvényt (értéke 392 millió dollár) kapott, a floridai autókereskedésnek így a 8,8 százalékát birtokolja. A Cascade Investment további 2,8 millió darab Deere & Co (mezőgazdasági gépgyártó cég) részvényt ruházott rá egymilliárd dollár értékben, valamint a kanadai vasúttársaság részvénycsomagjából is jutott neki, ez egymilliárd dollárt ér.

Az nem teljesen világos, hogy végül mekkora a végső összeg, ami Melinda Gatesnek járni fog a vagyonból. Elképzelhető, hogy további részesedéseket kap magánvállalatokból vagy ingatlanokból, ezek esetében nem szükséges az átruházás nyilvános közzététele. A Cascade Investment nyilvános adatközlése akkor sem feltétel, ha Bill Gates a tőzsdén jegyzett társaság kevesebb mint öt százalékát birtokolja. A házaspár hatalmas vagyonának felosztásáról szóló feltételek egy nem nyilvános válási szerződésben vannak rögzítve, amit még a májusi bejelentés előtt írtak alá a felek.