Az emberiség már nagyjából Krisztus születése előtt 3000-től dolgozza fel a papiruszsást. A növény felhasználásával készült papiruszt az ókori Egyiptomban a papír elődjeként használták, és erre írták, rajzolták fel a hieroglifákat, vagy épp a fáraók, ókori istenek és istennők képeit a régiek. A manapság is ősrégi mezőgazdasági és kézműves technikákkal belőle készülő papirusztekercsek az Egyiptomba látogató turisták egyik kedvenc ajándéktárgyainak számítanak. Az egyiptomi turistahiány azonban lassacskán a csőd szélére sodorja a helyi papiruszgyártókat.

A Nílus deltájában fekvő Al-Karamusz farmerei az 1970-es évek óta támaszkodnak a papiruszra mint kizárólagos megélhetési forrásra. Mára azonban a turisták szűkössége miatt a fennmaradásért küzdenek. A Kairótól 80 kilométerre északkeletre fekvő falu közvetlen környékéről származik az egyiptomi papirusztermelés döntő része. A 2011-ig még virágzó üzletet az "arab tavaszban" kirobbanó népfelkelés és az azt követő politikai instabilitás okozta turistahiány gyengítette meg. 2020-ban a látogatók épp kezdtek visszatérni, ekkor azonban a koronavírus-járvány kitörése miatti újbóli elmaradásuk ismét visszavetette a kulcsfontosságú szektort. Tavaly Egyiptom mindössze négymilliárd dollárnyi (kb. 1200 milliárd forint) turisztikai bevételre tett szert, jócskán elmaradva a várt 16 milliárd dollártól (4816 milliárd forint).

Évezredek óta fennmaradt gyártási technológia

A papiruszsás feldolgozásának technológiája évezredek óta nem változott. A négyméteres magasságot elérő növény a vízben nő, és lombja legyezőszerűen terül szét. Miután betakarítják a szárat, napjainkban dróttal vékony csíkokra vágják. Ezután vízbe merítik, majd egy négyzet alakú szövetre igazítják, préselik, megszárítják és díszítik azt.

Kattintson a képre, hogy lássa, milyen módszerrel készül a díszes egyiptomi papirusz! 

Kattintson a képre, hogy lássa, hogyan készítik a legendás tekercseket!Forrás: AFP/Khaled Desouki

Manapság Al-Karamuszban 25 gazdaság próbál megélni a papiruszból, szemben a 2011 előtti mintegy 500-zal. A jövedelmem mintegy 80 százalékát elvesztettem, korábban havi közel 1000 dollár volt, most majdnem nulla"- mondta el egy helyi 60 éves farmer és festő, aki egy kicsiny saját mezővel rendelkezik.

Az ürességtől kongó gízai piramisok rendkívül nehézkessé teszik a különleges portéka eladását. A csőd elkerülése érdekében így sok gazdálkodó átállt az országon kívüli piacokra történő online értékesítésre, vagy épp olyan kreatív termékeket készít, mint a papiruszfüzet és az újrahasznosított papiruszból készült nyomtatólapok.