Új őrület hódít Japánban: rizzsel töltött csomagokat ölelhetnek meg a rokonok a baba helyett

rizs babák
Vágólapra másolva!
Japánban a szülők az újszülött babájuk súlyával nagyjából megegyező súlyú rizses zacskókat küldenek azoknak a rokonoknak, akik a világjárvány miatt nem tudják meglátogatni őket. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

Az újszülöttek fotóival ellátott zacskók sokféle kivitelben készülnek,

némelyikük olyan alakú, mint egy takaróba burkolt baba,

így a rokonok úgy érezhetik, mintha az új családtagot dajkálhatnák és ölelgethetnék.

Rizs babák (illusztráció) Forrás: yosimiya.com

A zacskóban lévő rizs mennyisége és annak ára az újszülött születési súlyához igazodik.

Egyes cégek grammonként egy jent kérnek, például egy 3,5 kilogrammos csomag ára 3.500 jen (9.500 forint).

"Az ötlet először körülbelül 14 évvel ezelőtt merült fel bennem, amikor a saját fiam megszületett, és azon gondolkodtam, mivel lephetném meg a rokonokat, akik messze laknak, és nem tudnak eljönni meglátogatni őt. Ezért úgy döntöttünk, hogy olyan rizses zacskókat készítünk, amelyek súlya és alakja megegyezik a baba súlyával és alakjával, hogy a rokonok kézbe vehessék és átölelhessék a cukiságot" - mesélte Naruo Ono, a „Kome no Zoto Yoshimiya" rizses bolt tulajdonosa.

Egy vásárló a cég üzletében - a Fukuoka melletti Kitakjúsú városban - meglátta az egyik rizses zacskót a baba képével, és megjegyezte, hogy milyen édes és érdekes. Ono úgy gondolta, hogy megpróbálkozik a nagyobb számú értékesítéssel.

Nemsokára már az egész országból kapta a megrendeléseket.

Az ötletgazda rövidesen kibővítette a termékpalettát esküvői témájú ünnepi rizses zacskókkal is.

- mondta Ono.

A koronavírus okozta világjárvány idején a karantén és az utazási korlátozások miatt az esküvői és az újszülöttes rizses zacskók is egyre kelendőbbek lettek.

Az esküvői üzletág növekedése segített ellensúlyozni a csökkenő születésszám hatásait Japánban, bár az országban évente így is egyre kevesebb ember köt házasságot.

Japán lakossága tavaly több mint 480 ezerrel csökkent, de még így is 126,65 millióan élnek itt. A szigorú utazási korlátozások visszavetették a tengerentúlról az országba költözők számát, ami súlyosbította azt a kedvezőtlen demográfiai trendet, hogy Japában folyamatosan csökken a népesség.

Az újszülöttek száma 2020-ban rekordalacsonyra, 843.321-re esett vissza, és minden évben folyamatosan csökkent azóta, hogy 1989-ben elérte a rekordmagas 1,25 milliós születési számot.