Egyre gyakrabban tűnnek fel a korábban meglehetősen zárt, szigorú társadalmi szabályok mentén működő dúsgazdag olajkirályság, Szaúd-Arábia városaiban, így különösen a főváros, Rijád forgalmas sugárútjain a parfümök, márkás alsónadrágok, a csillogó gyémántórák és más fogyasztási cikkek hirdetései. Az ország gazdasági átalakulása Mohamed bin Szalmán koronaherceg irányítása alatt egyre jobban megmutatkozik, és ezzel párhuzamosan társadalmi átalakulások is elindultak. Tekintse meg az erről készített képes összeállításunkat!

Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy amerikai séf éttermet nyisson
Rijádban, Szaúd-Arábia legkonzervatívabb nagyvárosában, ahol napról-napra egyre divatosabbá válik a moziba és koncertre járás is. Az ország átfogó reformprogramja, a„Vision 2030" mindenhol jelen van Szaúd-Arábiában. A társadalom és a gazdaság gyökeres átalakítására irányuló grandiózus terv meghatározza Mohamed bin Szalmán koronaherceg pozícióját az országban, aki - Szalmán király döntése nyomán - 2017-ben erősítette meg befolyását az ország sorsának alakításában, és állt a terv megvalósításának élére. Ezen belül olyan változások köszöntöttek be Szaúd-Arábiában, amelyek előtte lehetetlennek tűntek. Évről-évre fokozatosan vezetik be a reformok sorozatát a gazdaság diverzifikálása - azaz több lábra állítása -, valamint társadalmi szabályainak lazítása érdekében. 

Kattintson a képre, hogy lássa az életképeket Szaúd-Arábia átalakulásáról!

Kattintson a képre, hogy lássa a megújuló olajbirodalmat!Forrás: AFP

Mivel Szaúd-Arábia a világ legkonzervatívabb országai közé tartozik, és a nők hagyományosan sokkal kevesebb joggal rendelkeznek mint a férfiak, így a törekvések egy része a nők függetlenségének növelésére, és a munkaerőpiaci részvételük ösztönzésére irányul. Ennek keretében például 2018. júniusűban Szaúd-Arábia feloldotta a nőkre vonatkozó autóvezetési tilalmat.

Egy szaúdi nő a volánnál Dzseddában 2018. június 24-én, a vezetésre vonatkozó tilalom feloldása utáni naponForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Yumiko Kurashige

Búcsú az olajtól?

Szaúd-Arábia hatalmas gazdagságát elsősorban az olajnak köszönheti, a mérhetetlen vagyon ellenére viszont, az igen konzervatív vallási szokások sokáig visszatartották a fejlődésben és a nyugati nyitásban.

Az ország gazdasága azonban az elmúlt pár évben rálépett a nagy átalakulás útjára, melynek során fokozatosan építik le az olajexporttól való függőségüket. A kormány egy összesen 7000 milliárd dolláros terv keretében keres új utakat a jövőbe.

Futurisztikus óriásmetropolisz építése folyik a sivatagban, és egyre több pénzt fektetnek a turizmusba és új iparágakba is.

Igaz, a koronavírus világjárvány némileg visszavetette a terveket, és napjainkra egyre több a kérdőjel arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben valósítható meg a „Vision 2030". Mindenesetre a szaúdi királyság - úgy tűnik - egyre tudatosabban készül arra az időszakra, amikor már a világ végleg háta mögött hagyja az olajkorszakot.