A Reuters által látott vállalati bérkalkulátor szerint a világjárvány előtt ugyanabban az irodában dolgozó Google-alkalmazottaknak különböző változásokkal járhat a fizetésükben, ha állandóan otthonról dolgoznak, extrém esetben ez akár 25 százalékos fizetéscsökkenéssel is járhat – számol be róla a hírügynökség.

Ez egy olyan kísérlet, amely az egész Szilícium-völgyben zajlik, és a többi nagy munkáltató számára is trendmeghatározó lehet.

A Facebook és a Twitter is csökkentette azoknak a távmunkában dolgozó munkavállalóinak a bérét, akik olcsóbb helyekre költöztek, míg a kisebb cégek, köztük a Reddit és a Zillow, a helytől független fizetési modellekre tértek át, előnyökre hivatkozva a munkaerő-felvétel, a megtartás és a sokszínűség terén.

Az Alphabet Inc. tulajdonában lévő Google olyan bérkalkulátort vezetett be, amely lehetővé teszi, hogy a munkavállói tisztában lehessenek költözésük pénzügyi hatásaival. Kiderült, hogy olyan, messzebbről ingázó dolgozóknak is jelentősen csökkent a fizetése, akik nem változtatták meg a lakcímüket.

A kompenzációs csomagjainkat mindig is a helyszín határozta meg, az ottani bérviszonyok alapján számoljuk ki a munkavállalóink fizetését" – nyilatkozta a Google szóvivője, hozzátéve, hogy a fizetések városonként és államonként eltérőek.

Google irodaForrás: AFP/NurPhoto/John Nacion

A Google egyik - a megtorlástól való félelem okán - névtelenséget kérő alkalmazottja egy közeli megyéből ingázik a seattle-i irodába, és elmondta, hogy a vállalat júniusban bevezetett Work Location Tooljának becslése szerint ha teljes munkaidőben otthonról dolgozna, valószínűleg mintegy 10 százalékkal csökkentenék a fizetését.A munkavállaló fontolgatta a távmunkát, de úgy döntött, hogy továbbra is bejár az irodába – a napi kétórás ingázás ellenére.

A 10 százalékos bércsökkenés megegyezik azzal az emeléssel, amit a nemrégiben történt előléptetésemért kaptam. Nem azért dolgoztam ennyire keményen, hogy aztán megnyirbálják a bérem."- fogalmazott.

A Reuters által látott, a Google belső bérkalkulátoráról készült képernyőfotó tanúsága szerint például egy a Connecticut állambeli Stamfordban - egy órányi vonatútra New York Citytől - élő alkalmazott 15 százalékkal kevesebb bért kapna, ha otthonról dolgozna, azonban az ugyanebben az irodában dolgozó, New York Cityben élő kolléga fizetése nem változna, ha a home office-t választaná. A képernyőképek 5 és 10 százalékos különbségeket mutattak Seattle, Boston és San Francisco területére vonatkozóan is.

A Google alkalmazottai elmondták, hogy akár 25 százalékos fizetéscsökkenéssel is „jutalmazhatják" azon munkavállalókat, akik San Franciscóból hasonlóan drága környékre, például a Tahóé-tóhoz költöznek és otthonról dolgoznának tovább.

A Google szóvivője azt állítja, hogy nem fogják megváltoztatni egy alkalmazott fizetését az alapján, hogy otthonról vagy az irodába bejárva dolgozik-e abban a városban, ahol az iroda található. Példaként említették, hogy a New York-i irodában dolgozók fizetése meg fog egyezni az otthoni munkavégzést választók és az irodába bejárók esetében egyaránt. Arról azonban mélyen hallgatnak, hogy a más városokból az irodákba ingázók fizetése hogyan alakul majd a bejárás vagy otthon maradás függvényében.