Összesen több mint 600 millió dollár, azaz nagyjából 180 milliárd forint értékű kriptovalutát loptak el hekkerek, ami így a digitális fizetőeszközök történetének egyik legnagyobb értékű bűncselekményének számít.

Megrázta a kriptovaluták piacát a hír, hogy hekkerek összesen több mint 600 millió dollár értékben loptak el digitális fizetőeszközöket. A tolvajok a Poly Network nevű platform egy gyengeségét használták ki – írja a CNBC.

Ez egy olyan platform, amely lehetővé teszi különböző blokkláncok összekötését. A blokklánc lényegében egy digitális főkönyv, amelyre számos kriptovaluta épül. Minden digitális tokennek megvan a saját blokklánca, és ezek mind különböznek egymástól. A Poly Network pedig azt teszi lehetővé, hogy ezek a különböző blokkláncok együtt dolgozhassanak.

A támadásról maga a Poly Network számolt be a Twitteren, és közölték, megteszik a szükséges jogi lépéseket, de a hekkerekkel is próbálják felvenni a kapcsolatot, hogy visszaszerezzék az eszközöket. Kiemelték, az összeg tekintetében valószínűleg ez volt a legnagyobb értékű hekkerakció a decentralizált pénzügyi platformok történetében.

Történetének egyik legnagyobb lopását szenvedte el a kriptovaluta-piacFotó: Csudai Sándor - Origo

A Poly Network egy decentralizált pénzügyi platform (DeFi), vagyis olyan, blokklánc technológián alapuló alkalmazás, amely képes megkerülni a közvetítő intézményeket, például brókercégeket vagy tőzsdéket. A technológia ezzel sok esetben hatékonyabb és olcsóbb, mint a hagyományos pénzügyi rendszer megoldásai.

Az is kiderült, hogy amint a hekkerek megszerezték a pénzt, elkezdték azt továbbküldeni különböző kriptovaluta-címekre. A SlowMist biztonsági cég kutatói szerint összesen több mint 610 millió dollár értékű kriptovalutát továbbítottak három címre.

A Poly Network arra kérte a kriptotőzsdéket, hogy helyezzék feketelistára azokat a tokeneket, amelyek a lopásban érintett címekhez köthetők.

A SlowMist kutatói jelezték, már nyomok alapján dolgoznak a tolvajok felkutatásán. Hozzátették, valószínűleg egy hosszú ideig tervezett és előkészített, alaposan megszervezett akcióról van szó.

A decentralizált pénzügyi platformok egyébként már jó ideje a hekkerek célkeresztjében vannak. Csak az idei évben (júliusig) 361 millió dollárnyi összeget loptak el hekkerek ilyen platformokról, ami közel háromszorosa volt a teljes 2020-as kárnak.

Ráadásul az idei év első hét hónapjában a kriptovalutákkal összefüggő bűncselekmények 54 százaléka ilyen platformokhoz volt köthető, szemben a tavalyi évben mért 3 százalékkal.