Népszerű a családtámogatási rendszer

kölcsön, hitel, lakásvásárlás
Vágólapra másolva!
A legnépszerűbb családtámogatási forma ma Magyarországon a Babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás, utóbbit 10 megkérdezett közül 9 ember ismeri. Ezeket követi ismertségben a csok, a legkevésbé pedig a diákhitel elengedéséről hallottak – derül ki az OVB Magyarország legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

A kutatásból kiderül, hogy a Babaváró kölcsön lehetőségéről a médián keresztül értesültek először a legtöbben, de a felmérés alapján jelentős szerepe van a pénzügyi tanácsadóknak is az információk terjesztésében, ugyanis a megkérdezettek 25 százaléka tőlük ismerte meg ezt a támogatási formát.

A babaváró kölcsön összegét, vagy annak egy részét a válaszadók 54 százaléka ingatlan vásárlására költötte,

emellett a felújítási cél volt a legnépszerűbb elem, de megjelent 10 százalékban a befektetési cél is.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

A megkérdezettek 40 százaléka a hitelkérelmük elutasításától tartott leginkább, és hasonlóan sokan féltek attól is, hogy kisebb összeget fognak kapni, mint amit megigényeltek.

A felmérésben részt vevők 43 százaléka egy, 23 százaléka kettő, 6 százaléka három gyermeket nevel, és 10 családból közel háromban még nincs gyermek azok közül, akik felvették a Babaváró kölcsönt. A válaszadók több mint felének született már gyermeke a Babaváró felvétele óta, és 15 százalékuk most várja a gyermek érkezését, ami jól tükrözi a családtámogatási rendszer népszerűségét. A megkérdezettek jelentős többsége 1 vagy 2 gyermeket tervez a jövőben, és százból mindössze 1-2 családban terveznek 4 vagy több gyermeket.

A Babaváró támogatást a születendő kisbabák családjai vehetik igénybe Forrás: Shutterstock

A Babaváró igénylése és a kiutalás között eltelt idő hosszával a felmérésben részt vevők döntő többsége, 92 százaléka elégedett volt.

Az OVB Magyarország kutatásából kiderül az is, hogy a kölcsönt felhasználók valamivel több mint fele a Babaváró nélkül nem költött volna a lakására. A Babaváró összegét a felmérésben részt vevők 49 százaléka kiegészíti a kiadások miatt, nagyjából 20 százaléka nem tartja elegendőnek az összeget, de nem is tervezi azt kiegészíteni, közel 30 százaléka pedig azt válaszolta, hogy elegendő, nem kell kiegészíteni a lakáscél megvalósításához. A válaszadók közel fele nem vett igénybe a Babaváró kölcsönön kívül egyéb családtámogatási formát, a diákhitel elengedését és az szja-mentességet a felmérésben részt vevők közül senki nem igényelte. Az online kutatás keretében Magyarország piacvezető biztosításközvetítő cége, az OVB Vermögensberatung Kft. arra volt kíváncsi, hogy mennyire ismertek és népszerűek a hazai családtámogatási elemek.