Elkezdték visszaadni az ellopott 600 millió dollárnyi kriptovalutát

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Nem várt fordulatot vett a történelem egyik legnagyobb kriptovaluta-lopása. Miután kiderült, hogy hekkerek összesen több mint 600 millió dollárnyi értékben loptak el kriptoeszközöket, a tolvajok már másnap elkezdték visszaadni a pénzt.
Vágólapra másolva!

Amikor kiderült, hogy hekker vagy hekkerek - ahogy az Origo megírta - több mint 600 millió dollárnyi kriptovalutát loptak el, kihasználva a Poly Network nevű platform egyik sérülékenységét, az ügy egy igen különös mozzanata is figyelmet kapott, ha nem is azonnal. A vállalat ugyanis jelezte, megpróbálnak kapcsolatba lépni az elkövetőkkel, hogy azok visszaadják az ellopott pénzt.

Most pedig úgy tűnik, ennek meg is lett az eredménye.

Szerdára ugyanis a tolvaj visszaadott 260 millió dollárnyi kriptovalutát, vagyis a teljes összeg majdnem felét.

Majd az akció mögött álló hekker üzenetet is posztolt, közölve, hogy „nem igazán érdekli a pénz", és visszaadja, amit ellopott – írja a BBC. Vagyis jelenleg úgy tűnik, mégsem szervezett bűnelkövetési akcióról volt szó, hanem - talán - csak egyetlen hekker állhatott a lopás mögött, bár ez továbbra sem biztos.

A hekkerek elkezdték visszautalni az ellopott kriptovalutákat Forrás: Shutterstock

A Poly Network egyébként egy olyan decentralizált pénzügyi platform, amely lehetővé teszi a számos kriptovluta mögött álló blokkláncok (egyedi főkönyvek) közti munkát.

A hekker most közölte, az eredeti terve is az volt, hogy visszajuttatja az ellopott tokeneket. A célja ugyanis mindössze annyi volt, hogy rávilágítson a Poly Network gyengeségeire.

Ettől függetlenül a hatóságok valószínűleg mindent elkövetnek, hogy megtalálják a tettest.

Bár az ügy még vehet abszurd fordulatokat a napokban, az jól látszik belőle, hogy a kriptovalutákhoz kapcsolódó platformok sérülékenységei igen kockázatosak. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a decentralizált pénzügyi platformokat érintő kriptovaluta-bűncselekmények száma.