Hatalmas bányászati fejlesztés veheti kezdetét Grönland nyugati partvidékén. A Disko-Nuussuaq nevű, bányászatra alkalmas terület körülbelül Luxemburg nagyságú, és az előzetes geológiai felmérések alapján a szakértők úgy vélik, hogy a közeljövőben a világ egyik legjelentősebb nikkel- és kobaltbányájává léphet elő.

A fosszilis tüzelőanyagoktól való elmozdulás, valamint az elektromos autók akkumulátoraiban és az elektromos vezetékekben való felhasználásuk miatt mindkettő ásvány iránti kereslet rohamosan nő. Jelenleg a világ kobaltjának mintegy 65 százalékát a Kongói Demokratikus Köztársaságban bányásszák, egy részét kézzel, és állítólag illegális gyermekmunkát is használva a kitermelésben.

Nyers kobaltdarabok a futószalagon. Jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaság a világ vezető kobaltgyártója, amely a növekvő globális kereslet közel 70 százalékát biztosítja.Forrás: AFP/Samir Tounsi

A KoBold Metals vállalat célja az elektromos járművekhez és akkumlátorokhoz szükséges kritikus anyagok új, etikusabb forrásainak felfedezése. A vállalat fő befektetői közé tartozik a Breakthrough Energy Ventures, a Bill Gates érdekeltségébe tartozó kockázati tőkealap, amelynek támogatói közé olyan dúsgazdag üzletemberek is felsorakoztak, mint Jeff Bezos és a Softbank elnöke, Masayoshi Son. A KoBold Metals nem kíván bányaüzemeltető lenni, ellenben a tőkéje, technológiája és eszközparkja tökéletesen alkalmas az új erőforrások felfedezésére, így a Disko-Nuussuaq-projekten egy helyi bányatársasággal, a Bluejay Mininggal működnek együtt. 

Grönland, Nuussuaq -félsziget, Disko-öbölForrás: Shutterstock

Bo Stensgaard, a Bluejay vezérigazgatója elmondta: Örülünk, hogy olyan partnerünk van a kutatásban, aki a technikai innováció csúcsán áll, és a világ legsikeresebb befektetői támogatják."

A korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy Grönland nyugati területe hasonlít az orosz Norilszk régió geológiájához - amely jelenleg a nikkel és a palládium egyik fő termelője -, így nem lenne meglepő, ha a milliárdosok pénze ezen a zord égtájon is jól fialna.