Kiugróan nőtt az építőipari termelés júniusban az egy évvel korábbihoz képest

építőipar, építkezés, szerkezet, épület, munkások
Silhouette engineer standing orders for construction crews to work on high ground heavy industry and safety concept over blurred natural background sunset pastel
Vágólapra másolva!
Júniusban 27,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékkal volt nagyobb a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított teljesítmény - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az épületek építésénél 25,0 százalék, az egyéb építményeknél 32,1 százalék volt a bővülés a tavaly júniusi rendkívül alacsony bázishoz képest.

A három építőipari ágazat mindegyikében emelkedett a termelés: az épületek építésének termelése 15,0, az egyéb építményeké 39,0, a speciális szaképítésé 29,4 százalékkal.

A megkötött új szerződések volumene 65,9 százalékkal nőtt, ezen belül a magasépítésére kötött szerződéseké 72,4, a mélyépítésre vonatkozóké 56,1 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusinál.
Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállománya változatlan áron számolva 21,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 32,0, az egyéb építményeké 14,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az első fél évben 7,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.

A második negyedévben az építőipar termelői árai 9,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A mélyépítés területén 7,2 százalékos volt az árak átlagos emelkedése, az épületek építése 10,0 százalékkal, a speciális szaképítés 10,2 százalékkal drágult. Az első negyedévi 7,0 százalékos emelkedéssel együtt az első fél évben 8,1 százalékos volt az árak átlagos emelkedése.
Az előző negyedévhez mérve 3,7 százalékkal emelkedtek az árak az első negyedévi 3,2 százalékos emelkedés után.

Kétszámjegyű lehet az idei növekedési mérték

Az építőipart a lakásépítések és felújítások mellett az állami infrastrukturális, valamint az állami támogatások és a soha nem látott működő tőke beáramlás hatására az ipari beruházások élénkítik. A kivitelezéseket azonban egyes alapanyagok hiánya, szállítási határidők érdemi meghosszabbodása, valamint az építőanyagok meredek áremelkedése fékezi, egyes beruházók az áremelkedés miatt elhalaszthatják beruházási terveiket.

Mindenesetre hosszabb távon további jelentős fellendüléshez vezethetnek a tervezett közúti, vasúti és elővárosi fejlesztések.

A lakásépítések volumene továbbra is elmarad a lakásállomány megújításához szükséges mennyiségtől, így szükséges lehet a támogatások és a kedvezményes lakásáfa fenntartása. A tavalyi alacsony bázis, és az év hátralevő részében folytatódó növekedés hatására

idén 10 százalék körüli növekedésre számítunk az építőiparban a tavalyi 9,7 százalékos visszaesést követően

- írja az adatokat értékelve kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.