A Kádár-korszakban a magyarok mindennapjait hangsúlyosan érintette a hiány a sokszor alapvető szükségleti tárgyakból is, és mindenki a kiváló minőségű, de a legtöbb esetben tiltott nyugati termékekre ácsingózott. Összeállításunkban olyan árucikkeket mutatunk be, amelyek, habár ma már szinte minden háztartásban fellelhetőek, évtizedekkel ezelőtt azonban csodaszámba mentek, miközben a szerencsés kivételezettek a pult alatt néha hozzájuthattak.

Nem egyszer fordult elő, hogy már napfelkelte előtt hatalmas sorok álltak az élelmiszerboltok előtt, ekkor virágzott a szürke- és feketegazdaság, 

de ebben az időszakban jöttek létre és örvendtek nagy népszerűségnek (ahol a többség csak a kirakat előtt bámészkodhatott) a dollárboltok is. Ezeken a helyeken a kívánt termékekhez nagyobb eséllyel, ámde busás összegért (és csak devizában fizetve) lehetett hozzájutni a kiváltságosoknak.

A nyugati termékek legfőbb beszerzési helyszíne a dollárboltok mellett a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV) volt. Így ebben az értelemben a dollárboltokban kapható nyugati termékek nem számítottak a szó hagyományos értelmében szocialista hiánygazdasági cikknek - mégsem lehetett azokkal találkozni a hétköznapi vásárlások során, hiszen csak a társadalom igen szűk rétege számára voltak elérhetők.

Galériánkban életképeken felidézzük a korabeli hiánycikkeket! Kattintson az alábbi képre!

A gyerekek játszanak a Trapper farmerruházatot hirdető reklámfigurával egy ponyvával borított nagy szekéren, a Budapesti Nemzetközi Vásár kiállításán - kattintson a képre!Forrás: MTI/Hadas János