Százmillió ügyfelet érintő adatlopás miatt vizsgálódik a T-Mobile

mobil, veszély, okostelefon, hacker, vírus
A vírusok a mobilokat is fenyegetik.
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy a T-Mobile átfogó vizsgálatot folytat, miután a világhálón több mint 100 millió, nagyrészt amerikai ügyfelük adatait árusítják ismeretlen hackerek.  
Vágólapra másolva!

A MarketWatch információi szerint az ügy abból indult ki, hogy az ismeretlen hackerek egy online platformon azt állították, hogy személyes adatokat, neveket, társadalombiztosítási számokat, címeket, telefonszámokat és jogosítványadatokat tartalmazó adatbázis van a birtokukban, amelyet szeretnének értékesíteni.

Az esetről először beszámoló Vice Motherboard kapcsolatba lépett az eladókkal, és megerősítette, hogy a látott adatok minden bizonnyal valóban a T-Mobile ügyfeleihez tartoznak.

Az eladók állítólag 6 bitcoint – körülbelül 270.000 dollárt (több mint 80 millió forintot) – kérnek a nagyjából 30 millió fiókhoz tartozó adatokért, a többit állítólag magáncsatornákon keresztül értékesítik.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

– közölte a T-Mobile szóvivője.

Amennyiben az adatlopás beigazolódik, az szinte minden T-Mobile-ügyfelet érinthet az Egyesült Államokban, hiszen a közelmúltban kiadott második negyedéves eredményjelentésében a távközlési vállalat a FactSet adatai szerint mintegy 104,79 millió ottani ügyfélről számolt be.

Megkérdeztük a Magyar Telekom sajtóosztályát arról, hogy az adatlopás esetleg érinthet-e hazai ügyfeleket. Válaszuk megérkezésekor cikkünket frissítjük.

FRISSÍTÉS - 2021.08.17.

Magyar ügyfelek esetleges érintettsége kapcsán az Origo megkeresésésére a Magyar Telekom Vállalati kommunikációs igazgatósága az alábbi választ adta:

"A Magyar Telekom ügyfelei nem érintettek az állítólagos amerikai adatlopási incidensben. A magyar szolgáltató teljes mértékben független a feltételezetten érintett amerikai cégtől, azon kívül, hogy mindkét társaság a Deutsche Telekom cégcsoportba tartozik, nincs köztük semmilyen kapcsolat."