Különleges lakóingatlanok gyártásába fogott egy amerikai cég: a Casita névre keresztelt, 34 négyzetméteres, aprócska stúdiólakások máris sokak érdeklődését felkeltették. Az első ilyen előregyártott elemekből álló lakás tulajdonosa az újításairól ismert Elon Musk, a Tesla alapítója, aki ezzel akár egy új trend elindítója lehet a lakáspiacon. 

A kislakások az utóbbi időben egyre népszerűbb alternatívái lettek a családi házaknak vagy a társasházi lakásoknak. A Las Vegas-i központú Boxabl cég célja, hogy mindenki számára elérhető árú otthonokat kínáljon: egy ilyen lakás 49.500 dollárért (mintegy 14,8 millió forint) vásárolható meg.A Euronews cikke szerint konyha, fürdőszoba, nappali és hálószoba is található benne maximális helykihasználással.

A társaság tavaly novemberben jelentette be, hogy egy neve elhallgatását kérő ügyfele számára már felállította az első ilyen otthont a texasi Boca Chicában.

A szálak egy idő után Elon Muskhoz vezettek, aki egy idén júniusi tweetjében elismerte, hogy a stúdiólakást ő bérli űrkutatással foglalkozó cégétől, a SpaceX-től.

A Casita 2,8 méteres belmagasságú energiatakarékos lakásaiban hűtőszekrény, mosogató, mosógép, sütő, mikrohullámú sütő, konyhaszekrények és étkezőasztal is található. Az USA-ban elterjedt könnyűszerkezetes házakkal szemben többek között betont és acélt használnak fel az előállításuk során, aminek köszönhetően ellenállnak a hurrikánok pusztításainak és a különböző időjárási viszontagságoknak.

Ugyanakkor rendkívül egyszerűen szállíthatók, ugyanis a hatméteres szerkezeteket egyszerűen össze lehet hajtogatni 2,5 méteresre, és lakókocsi-módjára elvileg bárhová elvontathatók.

Noha a kisméretű stúdiólakások fogadtatása kedvező, a Boxabl még csak hármat gyártott le belőlük. A közelmúltban azonban egy közel 16 ezer négyzetméteres üzemépületbe költöztek, ahol reményeik szerint 2022 végére már 90 percenként el fog készülni egy Casita.

A cég várólistáján jelenleg 47 ezer ügyfél szerepel, akik közül 2000-en már az előleget is kifizették. Az érdeklődések száma alapján a Boxablnél úgy kalkulálnak, hogy akár 100 ezer ilyen előregyártott lakásra is lehet kereslet a jövőben.